Nasa-sonde på rejse til isklode i solsystemets yderste

Sonden New Horizons menes at have besøgt det yderste af solsystemet. Målet er at lære om planeters dannelse.

Denne illustration fra Nasa viser rumfartøjet New Horizons, der møder 2014 MU69 - som også kaldes Ultima Thule, der ligger i Kuiperbæltet omkring 6,6 milliarder kilometer fra Jorden.

Denne illustration fra Nasa viser rumfartøjet New Horizons, der møder 2014 MU69 - som også kaldes Ultima Thule, der ligger i Kuiperbæltet omkring 6,6 milliarder kilometer fra Jorden.

WASHINGTON:En Nasa-sonde menes at have lavet en historisk flyvning, da den tirsdag skal have passeret noget nær det fjerneste af solsystemet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Sonden, der hedder New Horizons, er på en rejse mod en lille fjern verden, som kaldes Ultima Thule. Målet er at lære mere, om hvordan planeter tog form.

Den amerikanske rumadministration Nasa meddeler, at alt ser fint ud på rumsondens rejse, men at det kan tage mange timer at få en bekræftelse på grund af den enorme afstand.

Det er muligt, at rumsonden vil sende nogle få sort/hvide billeder hjem til Jorden allerede tirsdag. Men de nærbilleder, som Nasa venter spændt på at se, kommer formentlig ikke før onsdag eller torsdag.

Ultima Thule er en isklode med en forventet temperatur på -240 grader. Sonden forventes at være passeret med en fart på 50.000 kilometer i timen.

Iskloden er så lille, at den først blev opdaget i 2014. Her søgte man efter nye mål til New Horizons, skriver Videnskab.dk.

Den ligger i Kuiperbæltet, som er et område af solsystemet.

Når New Horizons flyver forbi iskloden er afstanden til Jorden 6,6 milliarder kilometer.

Det er endnu uvist, om sonden faktisk har passeret Ultima Thule, da en direkte video af flyvningen er umulig.

Det tager mere end seks timer at sende et signal fra Jorden til sonden, og det tager lige så lang tid for signalet at komme tilbage til Jorden.

Det første signal ventes ifølge AFP at komme klokken 15.45 dansk tid. Der vil Nasa vide, om New Horizons klarede rejsen.

Som den første sonde passerede New Horizons i 2015 dværgplaneten Pluto.

Denne gang er rejsen omkring halvanden milliard kilometer længere ud i solsystemet.

/ritzau/