Naser Khader vil mødes med ophavsmænd til danskertest

Ifølge en stikprøve er størstedelen dumpet indfødsretstesten, som giver adgang til at blive statsborgere.

De Konservative, Søren Pape Poulsen Foto: Scanpix/Bo Amstrup

De Konservative, Søren Pape Poulsen Foto: Scanpix/Bo Amstrup

Det giver ingen mening at ville ændre spørgsmålene, inden det endelige resultat er klar for de 2446 personer, der var tilmeldte tirsdagens indfødsretsprøve.

Det mener indfødsretsordfører Naser Khader (K), som vil mødes med de fagfolk, der har formuleret spørgsmålene.

- Der må være en logik bag spørgsmålene. Den vil jeg gerne kende, inden jeg tager stilling til, om prøven skal laves om. Alt andet er forhastet, siger han.

En foreløbig sammentælling, som Politiken har lavet, viser, at mange udlændinge har dumpet prøven, som skal give dem adgang til statsborgerskab.

Derfor har både Venstre og Socialdemokraterne bebudet, at prøven skal laves om. Spørgsmålene skal være lettere, og de dumpede skal hurtigt have lov til at tage en ny prøve, mener partierne.

Det samlede officielle resultat ventes først at være klar inden for 14 dage. Men lokale resultater fra en lang række sprogcentre, hvor prøven blev afholdt, tyder på, at under hver tredje bestod.

Spørgsmålene i prøven er blevet beskyldt for at være for svære. Blandt andet har det skabt debat, at man skal kunne svare på, hvornår den første Olsen-bande-film havde premiere.

- Hvis man har læst baggrundsmaterialet, går jeg ud fra, at man vil kende svaret, siger Naser Khader.

- Jeg synes generelt, at spørgsmålene rammer det, vi gerne vil have. Folk skal vise, at har forståelse for nogle af de vigtigste begivenheder i dansk historie og de vigtigste elementer i dansk kultur.

Indfødsretsprøven består af 40 spørgsmål med to eller flere svarmuligheder. Hvis man skal bestå, skal man svare korrekt på mindst 32 af spørgsmålene. Man har 45 minutter til at tage prøven, og man må ikke bruge hjælpemidler.

Inden prøven har man dog fået udleveret et læremateriale. Det materiale er 35 ud af 40 spørgsmål baseret på. Resten af spørgsmålene handler om aktuelle emner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.