Nationalbank går i luften med minusrente

Så kom den - den negative rente. Nationalbanken træder ind på veje, hvor den aldrig har været før.

19. juni 2012 13:06 - Opdateret 19. juni 2012 13:07

Nationalbank går i luften med minusrente

Det er lidt af en historisk dag for Nationalbanken. For første gang nogensinde har banken nemlig solgt obligationer med en negativ rente.

Det er de toårige danske statsobligationer, der er blevet solgt til en negativ rente på minus 0,08 procent. Ved den forrige auktion lå renten på 0,31 procent.

Dermed forsøger Nationalbanken, at "afskrække" investorerne fra at sætte flere penge i de danske statsobligationer, der er blevet voldsomt populære i kølvandet på turbulensen i eurolandene.

Usikkerheden omkring euroen og gældskrisen betyder, at investorer betragter den danske krone og danske værdipapirer som en sikker havn for deres investeringer.

Når der er efterspørgsel efter kronen, stiger den imidlertid i kurs, og gør det vanskeligt for Nationalbanken at holde den fastkurspolitik, som Danmark har siden starten af 1980'erne.

Kronen er bundet til euroen. Det betyder, at den danske krone ikke må svinge mere end cirka 17 øre til både den svage og den stærke side af en fastsat centralkurs over for euroen.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein varslede allerede i weekenden, at han banken ikke vil tøve med at sælge obligationer med negativ rente, hvis det blev nødvendigt.

Og det skridt tager Nationalbanken, der i forvejen har ekstremt lave renter på hylderne, altså nu.

Ud over Danmark er det ifølge Borsen.dk kun Schweiz i Europa, der er i stand til at få betaling af investorerne for at sælge gæld til dem.

Og det kan de to lande, da det er sikrere for investorerne at investere her end i andre europæiske lande.

Når investorerne higer efter dansk sikkerhed, så er de også parate til at glemme alt om det udbytte, der normalt følger med, når man køber et lands gæld gennem opkøb af statsobligationer.

Og for Danmark har det den fordel, at den negative rente betyder, at statskassen kan finansiere et underskud uden at skulle betale renter.

/ritzau/

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...