EMNER

Nationalbanken sænker vækstskøn: Lemp ikke finanspolitik

Der er ikke plads til lempelser i finanspolitikken, fastslår Nationalbanken efter sænkning af vækstskønnet

- Ud fra et konjunkturmæssigt synspunkt er der ikke grundlag for at lempe finanspolitikken, siger nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Scanpix

- Ud fra et konjunkturmæssigt synspunkt er der ikke grundlag for at lempe finanspolitikken, siger nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Nationalbanken nedjusterer sit vækstskøn og forventer nu en fremgang på blot 0,3 procent i bruttonationalproduktet i 2013. I forhold til prognosen fra juni er det 0,2 procentpoint lavere for 2013.

Derefter skønnes en vækst på 1,6 pct. i 2014 og 1,7 pct. i 2015, hvilket er 0,1 procentpoint lavere for 2014, mens det er uændret for 2015.

Skønnet får samtidig Nationalbanken til at advare regeringen forud for de kommende forhandlinger om finansloven med primært Enhedslisten.

Enhedslisten ønsker at sende ufinansierede penge ud i samfundet, men ifølge Nationalbanken er der ikke plads til lempelser.

- Ud fra et konjunkturmæssigt synspunkt er der ikke grundlag for at lempe finanspolitikken, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

- Der er betydelig risiko for, at timingen bliver forkert, så finanspolitikken kommer til at skubbe til en konjunktur, som allerede er på vej op. Det øger risikoen for en ny overophedning af økonomien, siger han.

Derudover lægger budgetloven og EU’s stabilitets- og vækstpagt en vis dæmper på de danske udfoldelsesmuligheder.

- Den planlagte finanspolitik er allerede så ekspansiv, som disse rammer tillader, og der er ikke plads til yderligere lempelse, siger Rohde.

Nationalbanken konkluderer i sin rapport, at en klar vending i dansk økonomi har trukket ud, men at stabiliseringen er blevet stadig tydeligere de seneste kvartaler.

Man forventer økonomisk fremgang fra 2. halvår 2013, hvilket blandt andet vil betyde en stigning i beskæftigelsen i 2014 og 2015.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst