Nationalbanken skruer voldsomt ned for væksten

Nationalbanken forventer en svag vækst i år på blot 0,3 procent og sætter dermed forventningen kraftigt ned.

Nationalbanken skruer voldsomt ned for væksten

Dansk økonomi kører i slæbegear, og det går langsommere end hidtil troet.

Nationalbanken skruer nu drastisk ned for skønnet over væksten i dansk økonomi i år. I den seneste prognose for dansk økonomi forventede banken en vækst på 1,2 procent i år.

Nu ruller nationalbankdirektør Nils Bernstein og Co. imidlertid forventningen kraftigt tilbage og spår en vækst på kun 0,3 procent i år.

Og det bliver kun svagt bedre i 2013 og 2014, hvor Nationalbanken spår en vækst på godt 1,5 procent.

Der er fortsat stor tilbageholdenhed hos forbrugere og virksomheder, og det private forbrug ventes først at komme i gang i løbet af næste år, konkluderer banken.

- Vi forventer en vis fremgang i økonomien næste år, men udsigterne er forbundet med stor usikkerhed, siger Nils Bernstein.

- Dansk økonomi er i gang med en genopretning efter overophedningen før finanskrisen, konstaterer nationalbankdirektøren videre.

Nationalbankens dystre prognose kommer dagen efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) ellers var ude med et positivt budskab om, at der under de "rigtige omstændigheder" er potentiale for en "pæn vækst" i 2013 og en "markant" vækst i 2014.

Nils Bernstein medgiver da også, at potentialet for en stærkere fremgang er til stede.

- Lige nu er kapacitetspresset moderat. Men den private sektor har et stort opsparingsoverskud, og renterne er lave, så potentialet for en stærkere fremgang er til stede, forklarer Nils Bernstein.

Nationalbankdirektøren understreger, at det er vigtigt, at konsolideringen af de offentlige finanser skal fortsætte, så balancen mellem offentlig og privat efterspørgsel bliver genskabt.

Han langer samtidig indirekte ud efter finanspolitikken under den tidligere borgerlige regering.

- Lempelig finanspolitik var med til at overophede økonomien forud for krisen. Den nuværende situation viser, at der er store samfundsmæssige omkostninger ved det konjunkturforløb, som Danmark har gennemløbet siden midten af 2000'erne, siger Nils Bernstein.

- Det er afgørende, at finanspolitikken strammes, næste gang kapacitetspresset i økonomien stiger, fastslår han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.