Nationalbanken til banker: Hold igen med at udbetale udbytte

Banker bør holde flere penge indenbords, da der er risiko for konkurser og tab på udlån, mener Nationalbanken.

Nationalbanken på den midlertidige adresse på Langelinie Alle i København, onsdag den 23. september 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Nationalbanken på den midlertidige adresse på Langelinie Alle i København, onsdag den 23. september 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

KØBENHAVN:De danske banker bør ikke betale udbytte til deres aktionærer på nuværende tidspunkt, men i stedet gemme pengene på kistebunden.

Sådan lyder det fra Nationalbanken i sin halvårlige vurdering af den finansielle stabilitet i Danmark.

Nationalbanken begrunder indstillingen med, at der vil komme flere konkurser og tab på udlån, når de statslige hjælpepakker på et tidspunkt bliver endeligt udfaset.

- Kreditinstitutterne er indtil nu sluppet nådigt igennem krisen. Men usikkerheden er fortsat meget stor, og institutterne bør være tilbageholdende med at planlægge udbyttebetalinger, skriver Nationalbanken.

Bankerne har tidligere i år fået lempet et af de krav, der er til, hvor mange penge bankerne skal lægge til side til dårlige tider.

Det pågældende krav er kendt som en såkaldt kontracyklisk kapitalbuffer. Idéen med at lempe, som var en politisk beslutning, var, at det skulle sikre flere penge til lån til virksomheder og forbrugere.

Nationalbanken understreger i den sammenhæng, at de penge, som er frigivet, ikke skal sendes retur til bankernes aktionærer.

Under coronakrisen har spørgsmålet om bankernes udbyttebetalinger også været et politisk emne.

Fra regeringens side er bankerne blevet opfordret til ikke at udbetale udbytte til ejerne. Samme melding er kommet fra Finanstilsynet, der fører tilsyn med landets banker.

De store danske banker valgte en efter en at droppe udbytterne med Danske Bank som en af de sidste til at tage beslutningen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.