Nato enes om rammer for ny Afghanistan-styrke

Natos trænings- og rådgivningsmission Resolute Support skal overtage, når kampmissionen Isaf lukker ned.

Nato enes om rammer for ny Afghanistan-styrke

Natolandenes forsvarsministre er på deres møde onsdag i Bruxelles enedes om rammerne for den nye styrke, der skal tage over i Afghanistan, når kampmissionen Isaf lukker 31. december 2014.

Det siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde efter mødets afslutning.

- Det bliver en ny og anderledes mission. Den vil markere afslutningen på vores kampmission og markerer også en ny begyndelse for Afghanistan.

- Gennem de seneste 11 år har vi givet afghanerne plads til at bygge en fremtid. Med denne nye mission vil vi fortsat støtte dem. Men i sidste ende er det op til afghanerne at skabe deres fremtid, siger Anders Fogh Rasmussen.

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, understreger, at USA ikke vil løbe fra sit ansvar i Afghanistan i tiden efter Isaf.

- Det er en overgang, ikke en afrejse, siger Hagel på et pressemøde.

Den amerikanske minister siger, at USA regner med at lede to af de fire regionale centre under den nye mission, der får navnet Resolute Support.

Mens USA er klar til at lede centrene i den sydlige og østlige del af landet, har Tyskland og Italien meldt sig rede til at tage ansvaret i vest og nord. Ifølge Chuck Hagel har Tyrkiet "udtalt sig positivt" om at lede den sidste kommando i hovedstaden Kabul.

Formålet med den nye mission bliver at træne, rådgive og assistere cheflaget i de afghanske sikkerhedsstyrker og centralmyndigheder.

Afghanerne selv skal have ansvaret for sikkerheden i hele landet.

Resolute Support skal dog i nogen grad også rumme soldater, der kan passe på de udenlandske trænere.

- Det er klart, vi vil sørge for, at der bliver passet godt på vores trænere, så de kan arbejde i et sikkert miljø, siger Fogh og oplyser, at beskyttelsesstyrken bliver en integreret del af Resolute Support.

Den nye styrkes præcise størrelse er endnu ikke aftalt. Det ventes at falde på plads til efteråret.

Flere Nato-lande har tidligere talt om en forventet styrke på mellem 8000 og 12.000 soldater, men på det seneste har spekulationerne gået i retning af, at det også kan blive flere.

USA's Chuck Hagel ønsker onsdag ikke at kommentere et forslag fra tre prominente amerikanske sikkerhedseksperter om, at USA ud over at stille med hovedparten af soldaterne til Nato-missionen også kan supplere med en såkaldt "brobyggerstyrke".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.