Nato fordømmer Rusland for cyberangreb mod kemisk vagthund

Holland udviste fire russiske agenter i foråret, siger forsvarsminister om cyberangreb mod kemisk vagthund.

Det rekonstruerede vrag af passagerflyet MH17, som blev skudt ned over Ukraine i juli 2014. Det påståede russiske hackerangreb menes at have forbindelse til nedskydningen af flyet. REUTERS/Michael Kooren. Foto: Michael Kooren/Reuters

Det rekonstruerede vrag af passagerflyet MH17, som blev skudt ned over Ukraine i juli 2014. Det påståede russiske hackerangreb menes at have forbindelse til nedskydningen af flyet. REUTERS/Michael Kooren. Foto: Michael Kooren/Reuters

Rusland stod bag et cyberangreb mod Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), siger Holland, og Nato står sammen om at fordømme Rusland.

Det konstaterer Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter et møde mellem medlemslandenes forsvarsministre i Bruxelles torsdag.

- Rusland må stoppe dette hæmningsløse mønster med at undergrave internationale institutioner og folkeretten, siger Stoltenberg.

Generalsekretæren nævner, at Nato-lande jævnligt udsættes for cyberangreb. Der sker ifølge Stoltenberg en løbende forbedring af cyberforsvaret.

- Den russiske militære efterretningstjeneste, GRU, havde ikke succes med sit forehavende. Det lykkedes ikke. Det viser, at vi har styrket vores evne til at forsvare os selv, siger Stoltenberg.

Den danske forsvarsminister kalder det "et klokkeklart eksempel" på et russisk cyberangreb.

- Det er et meget, meget veldokumenteret materiale, som hollænderne er ved at fremlægge. Det er et klokkeklart eksempel, siger Claus Hjort Frederiksen (V) i Bruxelles.

Den hollandske forsvarsminister, Ank Bijleveld, fremlagde torsdag i Haag dokumentation for beskyldninger om, at Rusland stod bag et forsøg på cyberangreb mod organisationen.

Angrebet blev ifølge Bijleveld stoppet i april. Det var, mens en undersøgelse af et angreb med nervegift i Salisbury var i gang.

Fire russiske agenter blev udvist.

Ruslands interesse skulle ifølge hollænderne desuden være en undersøgelse af passagerflyet MH17, der blev skudt ned over Ukraine i 2014.

Rusland beskyldes også for at stå bag flere andre angreb i Europa. Den britiske forsvarsminister, Gavin Williamson, kalder Rusland en "pariastat". Det er en stat, der er isoleret i det internationale samfund.

USA's forsvarsminister, Jim Mattis, fordømmer ifølge nyhedsbureauet AFP Ruslands ageren. USA vil ifølge forsvarsministeren stille sine cyber-kapaciteter til rådighed for Nato.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.