Udland

Nato fortsætter grænsestrid med Pakistan

Nato-chef Fogh Rasmussen håber at få åbnet transitruter til Afghanistan "i den allernærmeste fremtid".

Nato fortsætter grænsestrid med Pakistan

To uger efter, at Pakistans præsident, Asif Ali Zardari, deltog i Nato-topmødet i Chicago på en sidste-øjebliks-invitation, er der stadig ikke fundet en løsning på det problem, invitationen egentlig belønnede ham for.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen medgiver på sit månedlige pressemøde mandag i Bruxelles, at det ikke er lykkedes at indgå en aftale om, at forsyninger til Isaf-soldaterne i Afghanistan igen kan køres ind gennem nabolandet Pakistan.

- Jeg ringede og inviterede ham (Zardari, red.) med til mødet, fordi vi ønsker en positiv dialog med Pakistan. Det var bestemt ikke nytteløst, siger Fogh om Zardaris deltagelse i Chicago-topmødet.

Nato-chefen ønsker ikke at oplyse detaljer om de igangværende forhandlinger.

- Vi har stadig et uløst problem med transitruterne gennem Pakistan. Men jeg håber stadig, at vi finder en løsning på det problem i den allernærmeste fremtid, siger Fogh.

Indtil november sidste år kom 40 procent af alle forsyninger til de 130.000 Isaf-soldater i Afghanistan ind over grænsen fra Pakistan. Ruten ventes at blive endnu vigtigere, når Isaf de kommende år nedtrapper sin tilstedeværelse og skal have tungt udstyr ud.

Men Pakistan lukkede grænserne i november som reaktion på, at amerikanske fly havde dræbt 24 pakistanske soldater ved bombeaktioner i grænseområdet.

Forud for Natos topmøde i Chicago for to uger siden meddelte både regering og militær i Pakistan deres vilje til at genåbne grænserne, hvilket sikrede præsident Zardari en invitation på linje med andre af Isafs partner- og transitlande.

Forhandlingerne menes at være strandet på pakistanske krav om kraftigt forhøjede transitafgifter. Tidligere har det kostet under 1500 kroner per lastbil. Der har været presseforlydender om, at pakistanerne har villet hæve afgiften til næsten 60.000 kroner.

/ritzau/