Udland

Nato klar til at hastebehandle syrisk appel

Tyrkiet ventes mandag at søge Nato om at få Patriotmissiler til grænsen til Syrien. Fogh lover hastebehandling

Nato klar til at hastebehandle syrisk appel

Nato har mandag morgen endnu ikke modtaget den ventede formelle ansøgning fra Nato-landet Tyrkiet om at få opstillet Patriot-missiler ved sin grænse for at kunne forsvare sig mod angreb fra nabolandet Syrien.

Den tyske avis Süddeutsche Zeitung skrev i weekenden, at anmodningen ventes at komme mandag - og at Tyskland er klar til at levere missilerne sammen med 170 soldater til at betjene dem.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lover ved ankomsten til et møde med EU-landes forsvarsministre i Bruxelles, at han og de øvrige Natolande vil behandle anmodningen hurtigt, hvis den - som ventet - kommer i løbet af dagen.

- Vi har endnu ikke modtaget en formel anmodning. Men jeg har kontakt til den tyrkiske regering. Situationen langs den syrisk-tyrkiske grænse er meget bekymrende. Vi har alle planer klar til - om nødvendigt - at forsvare og beskytte Tyrkiet.

- Planerne vil blive justeret efter behov for at sikre et effektivt forsvar og beskyttelse af Tyrkiet. Og hvis vi modtager en formel anmodning fra Tyrkiet, vil vi behandle den som en hastesag, siger Fogh.

Han lover, at Tyrkiet kan stole på sine Nato-allieredes solidaritet, men understreger, at der i givet fald alene vil være tale om en Nato-mission på tyrkisk territorium og ikke tales om for eksempel håndhævelse af en flyveforbudszone over syrisk område.

Fogh ankom til EU-mødet kort efter den tyske forsvarsminister, Thomas de Maiziere, der bekræfter, at han forventer den formelle anmodning senere mandag.

Blandt Nato-landene er det kun USA, Holland og Tyskland, som råder over de mest moderne Patriot-raketter af typen PAC-3, som tyrkerne ifølge avisen Süddeutsche Zeitung ønsker at indsætte ved grænsen til Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.