Udland

Nato overvejer behov for flere afghanske soldater

Der bliver måske behov for oppustet afghansk hær i tre år længere end hidtil planlagt.

Nato overvejer behov for flere afghanske soldater

Nato-landene overvejer at holde længere liv i den store ekstrabemanding i de afghanske sikkerhedsstyrker.

Det afghanske militær er i øjeblikket tæt på at være oppe på den maksimalt planlagte styrke på 352.000 mand. Og måske skal de blive helt til 2018 i stedet for at blive skåret med en tredjedel i 2015.

- Vi har ikke truffet nogen formel beslutning. Men jeg kan bekræfte, at det er en af de idéer, vi overvejer, siger Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde i Bruxelles under Natos forsvarsministermøde.

Den oprindelige plan har været, at den såkaldte "bølge" skulle vare til udgangen af 2015, hen over omlægningen af den Nato-ledede styrke, der ved årsskiftet 2014-15 går fra at være en kampmission til en trænings- og støttemission.

Derefter skulle Afghanistans sikkerhedsstyrker - kendt under forkortelsen ANSF - gradvist trappes ned til 230.000 mand, som har været sat som det varige niveau for en veltrænet, professionel afghansk hær fra omkring 2017.

Fogh siger, at det endnu ikke er besluttet, hvordan en eventuel forlængelse af den forstørrede afghanske hær skal finansieres.

Hidtil har USA regnet med, at det på langt sigt ville koste næsten 23 milliarder kroner om året at finansiere den afghanske hær. Torsdag cirkulerer et skøn i Nato-hovedkvarteret om, at den større hær vil koste over 33 milliarder kroner årligt.

Men der er ifølge Fogh Rasmussen andre gevinster.

- Det vil være bedre med et afghansk ansigt. Og det vil være billigere af finansiere afghanerne end at udsende udenlandske soldater, siger han.

Den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), vil endnu ikke forholde sig til, om Danmark skal være med til at betale.

- Den diskussion er vi slet ikke gået ind i endnu. Overhovedet. Det kan være, amerikanerne selv løfter den del op. Der er mange udfaldsmuligheder.

- I første omgang har vi behov for at få konsolideret, hvad niveauet af tilstedeværelse er i det hele taget efter 2014.

- Der er en række andre spørgsmål, som også presser sig på - udover at der også er et finansielt spørgsmål, hvis man fastholder målet på de 352.000 ANSF-soldater, siger Hækkerup.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst