Udland

Nato planlægger topmøde i Bruxelles til juni

Overgangen fra kamp- til træningsmission i Afghanistan kan blive temaet for Nato-topmøde i juni.

Nato planlægger topmøde i Bruxelles til juni

Der mangler stadig at falde et par brikker på plads. Men Ritzau erfarer, at Nato er i gang med at planlægge sit næste topmøde, der kan blive afholdt i alliancens hjemby, Bruxelles, 14. og 15. juni - eller måske bare en enkelt dag.

Der er ikke nogen fast model for, hvor ofte stats- og regeringscheferne fra de 28 Nato-lande samles.

Men møderne plejer at blive holdt med mellem et og to års mellemrum. Og til sommer kan mødet times med, at USA's præsident, Barack Obama, alligevel kommer til G8-topmøde i Nordirland og måske til EU-USA-topmøde.

Det sidste Nato-topmøde blev holdt i maj sidste år i Obamas hjemby, Chicago.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil dagsordenen for et eventuelt sommertopmøde formentlig blive domineret af to emner:

Den planlægte omlægning i Afghanistan fra en kamp- til en træningsmission, og Natos fremtid i lyset af aktuelle besparelser på medlemslandenes forsvarsbudgetter kombineret med det faktum, at man snart ikke længere har en stor, aktiv kampmission.

For Afghanistans vedkommende er det meningen, at den igangværende Isaf-styrke til sommer når en milepæl, når de afghanske sikkerhedsstyrker overtager den primære kontrol med sikkerheden i landet.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger torsdag, at han forventer, at der "i løbet af de kommende måneder" kan træffes "en endelig beslutning om størrelsen og omfanget af den fremtidige mission".

Hvad angår Natos fremtidige rolle, er der lagt op til, at topmødet skal tale om, hvordan Nato går fra at være et forsvarssamarbejde baseret på en stor udsendt styrke til at være en stor styrke, der er beredt til hurtig udsendelse.

Fogh har flere gange luftet bekymring for, at erfaringerne fra det tætte samarbejde mellem de 28 Nato-lande og deres aktuelt 22 partnere i Isaf-missionen kan gå tabt, når man ikke længere har en aktiv kampmission.

- Nu må vi sikre, at vi holder fast i de gevinster. Og at vi bygger på dem, så næste generation af Nato-soldater er lige så gode til at samarbejde, som den nuværende generation er, siger Fogh ved indledningen til torsdagens forsvarsministermøde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst