Nato: Rusland skal helt væk fra Ukraines grænser

En meningsfyldt russisk tilbagetrækning må være en 100 procents tilbagetrækning, siger Natos militære chefer.

Natos øverste militære chefer - den amerikanske general Philip M. Breedlove og danske general Knud Bartels, der leder Natos militærkomité - bekræfter torsdag de første spæde tegn på russiske troppebevægelser væk fra grænsen til Ukraine.

Men det er endnu for tidligt at kalde det en tilbagetrækning - og en delvis tilbagetrækning er langt fra nok.

- Svaret må være, at der er brug for en 100 procents tilbagetrækning, siger general Breedlove som svar på et spørgsmål om, hvad han vil se, før han vil kalde det "en meningsfyldt tilbagetrækning".

- De pågældende styrker blev bragt til grænsen med forklaringen om, at de deltog i en øvelse. Så længe de fortsat er nær grænsen, udgør de fortsat en truende styrke, siger general Breedlove på et pressemøde i Bruxelles efter afslutningen af et møde blandt de 28 Nato-landes forsvarschefer.

Både den amerikanske og den danske general understreger, at der er tale om meget foreløbige tegn.

- Det her er meget nyt. Vi har set, at styrker er begyndt at bevæge sig i meget begrænset omfang. Men de synes stadig at være i det samme område. Og der er stadig en meget stor styrke.

- Den styrke, der fortsat er ved den ukrainske grænse, er i stand til at udføre nøjagtig det samme, som den kunne for en uge siden, siger Breedlove uden at ville sætte tal på de russiske styrker.

Også Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har torsdag kommenteret Ruslands militære aktivitet.

- Det er for tidligt at sige, hvad det betyder.Men jeg håber, at det er begyndelsen på en fuld tilbagetrækning, skriver Anders Fogh Rasmussen på det sociale medie Twitter.

Nato har gentagne gange opfordret Rusland til at trække sine tropper tilbage fra grænsen til Ukraine for ikke at optrappe konflikten i det uroplagede land.

Det russiske forsvarsministerium oplyser torsdag, at 20 tog og 15 fly har transporteret russiske soldater og militært udstyr væk fra tre russiske regioner, der grænser op til Ukraine.

- Flytningen af disse enheder fortsætter, siger forsvarsministeren i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

Han tilføjer, at tropperne vender tilbage til deres permanente baser efter at have deltaget i militære øvelser i grænseprovinserne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst