Nato skal have cyberstyrke

Anders Fogh vil have udstyret Nato med et cyber-rejsehold, der skal hjælpe medlemslande mod hackerangreb.

Nato skal have cyberstyrke

Nato skal gøre mere for at kunne hjælpe medlemslande, der kommer under angreb i cyberspace. Det siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i et interview med Politiken.

Han mener, at alliancen skal gøre mere for især de lande, der ikke har kapacitet til at forsvare egne følsomme nationale netværk inden for f.eks. vandforsyning, banker og elværker.

- Det er min ambition, at vi en dag har opbygget en slags "cyber-rejsehold" eller en udrykningsstyrke, ligesom vi i dag har Nato Response Force, der er en traditionel militær styrke, der hurtigt kan rykke ud, siger Anders Fogh Rasmussen, er vil have noget tilsvarende på IT-siden.

- På cyberfronten skal vi have noget tilsvarende, hvis et medlemsland bliver angrebet. Der er nok nogle af de store lande, der selv har denne kapacitet, men der kan være andre allierede, som ikke har den samme avancerede kapacitet, siger Anders Fogh Rasmussen til Politiken.

På få år har truslen for cyberspace fået en fremtrædende rolle i de vestlige lande.

Især kinesiske hackere er mistænkt for at arbejde tæt sammen med kinesiske statsinteresser. Men også internationale hackergrupper og russiske dataspecialister er under mistanke.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen går Nato’s egne systemer ikke ram forbi.

- Nato er hyppigt udsat for angreb, men vi har også et ret effektivt forsvar. Men det skal hele tiden udvikles. Det er et teknologisk kapløb. Det er første prioritet at beskytte Nato’s sikre systemer effektivt; kan vi ikke det, vil det have en ret omfattende skadevirkning, siger Anders Fogh Rasmussen til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden