Udland

Nato vil holde stor øvelse i 2015

Op mod 40.000 Nato-soldater skal hvert år øve sammen, når de ikke længere er i aktiv krig i Afghanistan.

Nato vil holde stor øvelse i 2015

De 28 Nato-landes forsvarsministre er på deres møde torsdag i Bruxelles blevet enige om, at de for første gang i mange år vil holde en stor Nato-øvelse i 2015.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen siger på et pressemøde, at der bliver tale om "en stor live øvelse, der omfatter et betydeligt antal udsendte soldater".

Ifølge Ritzaus oplysninger kan der blive tale om helt op mod 40.000 soldater fra samtlige Nato-lande.

Det diskuteres også, om man skal invitere nogle af Natos partnerlande, og om det kun skal være de helt nære samarbejdspartnere som Finland og Sverige, eller om man skal udvide kredsen til for eksempel at omfatte alle de 22 lande, der i øjeblikket bidrager i Afghanistan.

Det ligger endnu ikke klart, hvor øvelsen i 2015 skal foregå, eller hvad der skal være dens tema. Ligesom man mangler at få helt styr på finansieringen.

Der er allerede planlagt en mindre øvelse - Steadfast Jazz - i efteråret 2013 i Polen og de tre baltiske lande. Men den store øvelse i 2015 bliver allerede set som startskud for en ny serie store øvelser, der tænkes holdt hvert år, så længe Nato ikke har en stor mission.

Det skal ske for at sikre, at soldaterne fra de 28 lande bliver ved med at være i stand til at arbejde tæt sammen med kort varsel.

Et andet element i fremtidsplanen for tiden efter tilbagetrækningen fra den store Afghanistanmission med udgangen af 2014 er, at USA forpligter sig til at have et rullende træningselement udsendt til Europa to gange to måneder hvert år.

For at sikre, at alle værn og alle Nato-lande får lejlighed til at træne med amerikanerne, er det tanken, at træningsstyrken skal bestå af en hel amerikansk bataljon, der kommer på skift fra forskellige værn og udsendes til forskellige steder i Europa.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.