Insekter

Natsommerfugl af høj kaliber

Normalt ser vi ikke meget til Danmarks om ikke største så dog tungeste sommerfugl. Ligustersværmeren er en natsommerfugl. Men skulle den ved et uheld komme ind ad den åbne havedør en sen sommeraften, skal den nok skabe opstandelse med sine fem centimeter lange vinger.

Normalt ser vi ikke meget til Danmarks om ikke største så dog tungeste sommerfugl. Ligustersværmeren er en natsommerfugl. Men skulle den ved et uheld komme ind ad den åbne havedør en sen sommeraften, skal den nok skabe opstandelse med sine fem centimeter lange vinger.

En ordentlig kleppert. Bedre kan ligustersværmeren næppe beskrives. For stor er den. Danmarks største eller i hvert fald tungeste sommerfugl. Kun dødningehovedet, kendt fra filmen "Ondskabens øjne", er større. Og den er ikke en rigtig dansk sommerfugl, men blot en sjælden gæst, som af og til besøger os fra syd. Perfekte leveforhold Ligustersværmeren er derimod helt og aldeles dansk. Og den er meget almindelig. Ved at omkranse vore haver med kilometervis af ligusterhæk, har vi gjort Danmark til noget nær et paradis for ligustersværmere. For som navnet mere end antyder, er den tæt knyttet til liguster – det er nemlig her, dens larve lever. Og larven er nok den, vi oftest støder på. Kæmpestor, grøn med røde og hvide skråstriber og med en krum torn på bagenden er den let at kende. Men den er svær at få øje på, og vi opdager den ofte for sent – når den er blevet delt i to af hækkesaksen. Natsommerfugl Heller ikke den voksne ligustersværmer ser vi meget til, for den er en natsommerfugl, som først dukker op i skumringen. Men når vi endelig møder den, giver den et ret imponerende indtryk. Som andre natsommerfugle bliver også ligustersværmeren tiltrukket af lys. Her i sommermånederne har vi efterhånden vænnet os til, at en måler eller et møl af og til kommer ind ad den åbne terrassedør og flakser rundt i stuen. De er små og synes helt uskadelige. Anderledes forholder det sig med ligustersværmeren. For i sammenligning med sine lys- elskende slægtninge er den af en noget anden kaliber. Som en gråspurv Når den havner i stuen, skal den nok få selv de ladeste familiemedlemmer op af stolen. En vis forskrækkelse er næsten garanteret, for hvor ofte bliver aftenhyggen afbrudt af så stort et dyr? ”En flagermus!” er et af de almindeligste udråb. Andre forveksler den med en musvit eller gråspurv. At det skulle være et insekt, falder næppe nogen ind. Men når stuen falder til ro, og dyret kan tages i nærmere øjesyn, er der ingen tvivl – ligustersværmeren er en sommerfugl. Helt uskadelig Den tykke, sort- og rødstribede krop og de seglformede, ca. 5 cm lange vinger er ikke til at tage fejl af, og har man først set en ligustersværmer, glemmer man den ikke sådan igen. Den umiddelbare frygt for det store dyr er forståelig nok, men som så ofte i dyrenes verden er den ikke reel. Ligustersværmeren er helt uskadelig. Den lever af nektar, som den på eleganteste kolibrivis henter i flugten i kaprifolier og andre velduftende blomster. Vil man opleve ligustersværmeren i sit naturlige element, må man ud om natten. Når kaprifolierne blomstr er, er det som regel let at få de bastante sommerfugle at se. Så tag lygten med i haven på lune juniaftner og nyd synet af de elegante ligustersværmere på kaprifolierne – det er trods alt sjovere end at vente på dem i stuen.