Natteravne er tykkere og slappere

Undersøgelse påviser problemer for folk, som falder sent i søvn

Modelfoto

Modelfoto

LIVSSTIL:Falder du sent i søvn og står sent op, så er der en større sandsynlighed for, at du er overvægtig og lidt af en slapsvans.

Denne lidt grove generalisering er i hvert fald det forskere præsenterer i en ny overraskende undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Her præsenterer de besvarelserne af et spørgeskema om sovevaner, vægt og sygdom fra 1.620 koreanere mellem 47 og 59 år, der også blev bedt om at oplyse, om de hovedsageligt var morgen- eller aftentyper, eller midt imellem - kombineret med spørgsmål om hvor let de fandt det at komme op om morgenen, og hvor friske de så følte sig.

Resultaterne blev sammenlignet med forskellige risici som:

- Diabetes

- Forhøjede stofskifteproblemer (forstadier til diabetes og hjertekarsygdom)

- Sarcopeni (reduceret muskelmasse)

- Visceral fedme (mavefedt)

Undersøgelsen viste, at de fleste deltagere (64,5 pct.) ikke identificerer sig selv som enten morgen eller aftentyper. Men 480 deltagere blev klassificeret som morgentyper (29,6 pct.) og 95 blev kategoriseret som aftentyper (5,8 pct.).

- Undersøgelsen viste at aften-mennesker uafhængigt af livsstil har en højere risiko for diabetes, metabolisk syndrom og sarkopeni. Den højere risiko for diabetes og ringere muskelmasse kan dog skyldes, at natteravne har tendens til at have dårligere søvnkvalitet, at ryge, sene spisevaner og en stillesiddende livsstil, siger Dr. Nan Hee Kim fra Korea University College of Medicine i Ansan.

Kønsforskelle

Ud over konstateringen af, at alle aftentyper generelt var mere tilbøjelige til at have diabetes og sarkopeni, der er en tilstand, hvor kroppen gradvist mister muskelmasse, viste resultaterne også køns- og aldersforskelle:

Vægttræning vigtigst for at smide mavefedtet

Mænd, der var aftentyper, havde oftere diabetes eller sarkopeni end morgenmennesker.

Kvindelige natteravne havde tendens til at have mere mavefedt og en større risiko for metabolisk syndrom sammenlignet med morgen-mennesker.

Aftentyper var oftere yngre med mere kropsfedt og mere triglycerid (fedttype) i blodet end morgenmennesker.

10 overraskende madråd, der slanker dig

Generelt havde alle B-mennesker 1,73 gange højere risiko for diabetes end A-mennesker, mens deres risiko for metabolisk syndrom var 1,74 gange højere og risikoen for sarkopeni var 3,16 gange højere - alle uafhængige af den samlede søvnvarighed og livsstil.

Kvindelige natteravne havde en større risiko for mavefedt, men det gjaldt ikke generelt for hverken A- eller B-mennesker.

Syv råd til at slippe af med mavefedtet

Hos kvinder, men ikke mænd, var B-mennesker forbundet med et højt taljemål, flere triglycerider og mavefedt, hvilket ifølge forfatterne kan forklare den øgede risiko for metabolisk syndrom hos kvinder, der er B-mennesker.

Mandlige natteravne havde til gengæld en øget risiko for diabetes og ringere muskelmasse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.