Danmark

Naturfredningsforening: Sprøjtet frugt skal mærkes

Giftrester i fødevarer er både en mulig risiko for mennesker og til skade for naturen og bør mærkes, mener DN.

Naturfredningsforening: Sprøjtet frugt skal mærkes

Frugt og grønt dyrket med brug af sprøjtegift skal mærkes. Dermed får forbrugerne ren besked om, hvad varen kan indeholde.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), som peger på, at mærket samtidig signalerer, at varen har belastet natur og miljø.

- I dag mærker vi de sprøjtegiftfrie madvarer, og det er fint. Men hvorfor skal det være noget særligt, at varerne ikke er sprøjtet med sprøjtegifte.

- Som forbrugere og borgere vil det tværtimod være naturligt at blive advaret om noget, der belaster os selv og miljøet mere end nødvendigt, så vi kan vælge fra, siger DN-præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Sprøjtegiftene er ikke kun potentielt skadelige for mennesker, men skader også natur og drikkevand. Vi vil hjælpe forbrugerne til at købe varer, der belaster miljøet mindst muligt, siger hun.

Foreningen tilbyder derfor myndighederne at være med til at udarbejde en enkel mærkningsordning til produkter fra konventionelt landbrug, der bruger sprøjtegifte.

DN har desuden foreslået skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at afgiftssystemet skrues sammen, så det er billigst for forbrugerne at vælge de mindst miljøbelastende varer.

Ifølge Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller blev der i 2012 som året før fundet rester af sprøjtemidler i hvert andet stykke frugt og grønt på det danske marked.

De fleste dog langt under grænseværdierne og markant mindre i dansks produkter. Hver tredje udenlandske tomat havde rester af gift, men kun hver 13. danske.

Og så længe grænseværdierne overholdes, er der ifølge Fødevarestyrelsen ingen risiko ved pesticidrester i frugt og grønt.

- Når de overskrides, kan der være en sundhedsmæssig risiko. Det er omkring tre procent af prøverne, som overskrider grænserne og skal pilles af markedet, siger Henrik Dammand, chef for kontoret for pesticider i Fødevarestyrelsen, til Ekstra Bladet.

Flere forskere peger dog på, at ved fastsættelse af grænseværdier vurderes ét stof ad gangen. Deres bekymring går på, hvordan stofferne virker på kroppen i én stor ukendt cocktail.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.