Naturvenner i angreb på Miljøstyrelsen over dispensationer

Det er kritisabelt, at Miljøstyrelsen har givet dispensation til pesticider i drikkevand mod EU-lov, siger SF.

Ifølge præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Gjerding (t.h.) står den socialdemokratiske miljøminister Lea Wermelin (t.v.) med en kæmpe opgave for at få hanket op i Miljøstyrelsen. (Arkivfoto).

Ifølge præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Gjerding (t.h.) står den socialdemokratiske miljøminister Lea Wermelin (t.v.) med en kæmpe opgave for at få hanket op i Miljøstyrelsen. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Både Danmarks Naturfredningsforening og SF vil have kulegravet Miljøstyrelsen efter det er kommet frem, at den i en årrække stik imod EU's regler har givet dispensation til vandværker, når der kommer til pesticider i drikkevandet.

Det er kommet frem tirsdag aften i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet. Ministeriet skriver, at Miljøstyrelsen siden 2013 - og trods instrukser om det modsatte fra EU-Kommissionen - har givet dispensationer til at overskride grænser for pesticider i drikkevandet.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, kalder det fuldstændig uacceptabel myndighedshåndtering.

- Det er en kæmpe skandale, at de myndigheder, som er sat i verden for at beskytte borgernes sundhed og drikkevand så groft har tilsidesat EU-reglerne.

- Miljøstyrelsen har givet vandværker tilladelse til at sende drikkevand med for høje koncentrationer af sprøjtegift ud til danskernes vandhaner, selv om det faktisk var ulovligt, skriver hun i en kommentar.

Allerede i december sidste år modtog Miljøstyrelsen krads kritik fra Rigsrevisionen for sin håndtering af dispensationer.

Dengang omhandlede det tilladelser til brug af pesticider, der enten var forbudt eller endnu ikke godkendt.

- Det er ikke første gang, Miljøstyrelsen er blevet grebet i fejl i håndtering af pesticider, som har haft store konsekvenser for natur, grundvand og drikkevand.

- Sidst var det lemfældig håndtering af dispensation til fortsat brug af ikke-godkendte pesticider, og nu det her. Det er grotesk, skriver SF's miljøordfører, Carl Valentin, i en kommentar.

Partiet kræver en "fuldstændig gennemgang af pesticidlovgivningen og Miljøstyrelsens håndtering heraf".

Også regeringsstøttepartiet Enhedslisten vil have svar på, hvordan det har kunnet ske.

- Det er fuldstændigt skandaløst, at Miljøstyrelsen i syv år har ignoreret krav til drikkevandet.

- Min tillid til Miljøstyrelsen ligger på et meget lille sted, hvis den overhovedet findes lige nu. Det kommer miljøministeren til at svare på, siger partiets miljøordfører, Mai Villadsen.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at der "udestår en kæmpe oprydningsopgave" i Miljøstyrelsen.

- Det er fuldstændig afgørende, at vi som borgere kan have tillid til myndighederne.

- Den her sag viser tydeligt, at der er behov for en stor oprydning i Miljøstyrelsen, så vi som borgere kan være sikre på, at myndighederne varetage borgernes og drikkevandets interesser - og ikke landbrugets, skriver Maria Reumert Gjerding.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.