Udland

Navne på krigsforbrydere holdes skjult

To afghanske vicepræsidenter udpeges angiveligt som krigsforbrydere i en dansk sponseret mørklagt rapport.

Navne på krigsforbrydere holdes skjult

To afghanske vicepræsidenter udpeges som direkte skyldige i blodige massakrer i en rapport, som Danmark er hovedsponsor for, om blodige massakrer begået om under skiftende krige i Afghanistan.

På grund af afsløringen af de højtstående politikere, bliver rapporten ikke offentliggjort i sin fulde længde, skriver Politiken torsdag.

Den 800 sider lange rapport udpeger 180 massegrave og sætter navne på op mod 500 skyldige krigsherrer fra alle dele af det afghanske samfund. En stribe af krigsforbryderne sidder i dag på vigtige poster i den afghanske regering, skriver Politiken.

Rapporten blev færdig for et halvt år siden; den er lavet af den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission AIHRC, som Danmark som den største bidragyder har støttet med over 60 millioner kroner.

Ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har Danmark presset på for en offentliggørelse af rapporten.

- Vi har fra dansk side konstant arbejdet for, at rapporten kommer frem og sandheden bliver lagt på bordet. Men hvordan og hvornår det sker, er naturligvis meget følsomt i et land som Afghanistan, siger han til Politiken.

Rapporten vil muligvis blive offentliggjort uden at nævne navnene på de ansvarlige krigsforbrydere. Den uredigerede version med navnene i, vil kun Afghanistans præsident, Hamid Karzai, få adgang til. Og det mener den danske minister er i orden.

- Det kan godt være, at det er fornuftigt på nuværende tidspunkt at offentliggøre rapporten uden navnene og så have en anden proces med selve retsopgøret, siger Christian Friis Bach til Politiken.

Mange af de forbrydelser, som rapporten berører, er allerede kendt. Men det har hidtil været umuligt at foretage en grundig og systematisk undersøgelse af landets nyere historie fra 1980 til 2001 på grund af trusler.

Over en million mennesker blev i perioden dræbt i flere borgerkrige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.