Udland

Nazi-efterkommere marcherer mod Holocaust

Holocaust-overlevere marcherer side om side med efterkommere af nazister for at minde ofre for udryddelse.

Nazi-efterkommere marcherer mod Holocaust

Børnebørn til tyske nazister, overlevende fra Anden Verdenskrigs udryddelseslejre og deres efterkommere indledte mandag en ugelang march mod nazisme og Holocaust.

Marchen, der går under navnet "De Levendes March", går igennem Polen og forbi flere af de gamle koncentrationslejre, hvor millioner af mennesker blev dræbt under Holocaust, heriblandt Belzec, Majdanek, Sobibor og Chelmno.

Den symbolske mindemarch startede mandag nær byen Krakow i den sydlige del af Polen og slutter fredag i Treblinka - 100 kilometer nordøst for hovedstaden Warszawa. Med på turen har de hundredvis af deltagere polske, tyske og israelske flag.

Marchen er arrangeret af en protestantisk kirke i Tübingen i Tyskland i samarbejde med flere polske grupper.

- Idéen opstod i vores kirke i Tübingen, da en masse mennesker begyndte at kigge på deres familiehistorie og fandt ud af, at deres familier var involveret i nazistiske forbrydelser, siger Heinz Reuss, der er en af personerne bag initiativet, til AFP.

- Vi vil tale Israels sag, og vi vil tale imod antisemitisme, men som tysker kan man ikke gøre det uden at kigge på sin egen familie først, tilføjer han.

Marchen blev indledt med en ceremoni ved foden af et mindesmærke ved den tidligere lejr i Birkenau tæt ved Auschwitz.

Her benyttede en af deltagerne, tyske Bäerbel Pfeiffer, muligheden for at undskylde for sin farfar, som var blandt de elektrikere, der installerede det elektriske pigtrådshegn, som var omkring koncentrationslejren.

Omkring en millioner jøder blev dræbt alene i Birkenau og Auschwitz.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.