-Nedtur er vendt til optur

Fremtid bygges på mad til pensionister

Foto: Hans Ravn
 
Tekst: Peder Pedersen
Det gi­ver ny travl­hed i sel­skabs­lo­ka­ler og re­stau­rant, at der nu sat­ses på pen­sio­nist­mad på Ves­ter Hjer­mits­lev Kro. Fere af pen­sio­nis­ter­ne væl­ger nem­lig at hol­de de­res pri­va­te fes­ter på kro­en.
Naturvidenskab 11. oktober 2006 06:00

VESTER HJERMITSLEV: I dag er det brede smil fremme, når kroejer Carsten Møller fortæller om kroens fremtid. Optimismen er til at få øje på, når han skitserer den kommende udvikling under en fortælling, som han kun har tid til at give, fordi en ihærdig medhjælper passer telefonen. Men optimismen er af nyere dato. Da han i maj 2002 rykker ind på Vester Hjermitslev Kro sammen med sin ægtefælle, har de ikke forestillet sig, hvilken nedtur, der venter lige om hjørnet. Carsten Møller og hustruen har forventninger om en fælles fremtid med madlavning og servering i de gamle krostuer. Men så rammer katastrofen: Fruen bliver alvorligt syg. Kort tid efter må hun opgive kampen mod kræften. Pludselig er Carsten Møller alene i de store, tomme lokaler. Ikke nok med det. Nedturen fortsætter: - Min kone døde og næsten samtidig skar jeg ved et uheld senen over til min ene tommeltot, og så gik bilen også i stykker. Da måtte jeg kigge dybt i mig selv. Men jeg fandt ud af, at jeg har en fantastisk tro på fremtiden. Så jeg bed tænderne sammen og ville bare have en fremtid her på kroen, fortæller den nu 47-årige krovært og kok, Carsten Møller. De mørke øjne og hastige sug på cigaretten vidner om, at den hårde periode stadig er langt fremme i hukommelsen. Udvikling vender De første år blev hårde. Ud over det personlige tab af ægtefællen, manglede hustruen jo også i den daglige drift af kroen. Dertil kom, at Carsten Møller måtte betale for yderlige hjælp i sygdomsperioden og afløsning under sin egen sygeperiode med tommeltotten. - Omsætningen var ikke stor i begyndelsen. Der var ikke mange penge til rådighed, så de første par år var meget, meget vanskelige, husker Carsten Møller. Men når folket ikke vil komme til kroen, så må kroen jo komme til folket. Carsten Møller satte derfor skub i at levere pensionistmad. - Ældre mennesker vil gerne spise traditionelt kromad, så jeg satsede på at blive officiel leverandør af mad til pensionister, fortæller Carsten Møller. Ideen viste sig at være god. Fra den spæde start med få private aftaler med de ældre, fik Carsten Møller lavet officielle aftaler, så kroen nu er godkendt til at indgå i den såkaldte Frit-Valg ordning i Aalborg Kommune. Det betyder, at pensionister i Aalborg nu kan vælge at få mad fra Vester Hjermitslev Kro. Og det er der mange der gør. Det gamle skrivebord i kontoret bugner af bestillingssedler, menusedler og fakturaer, som den nye travlhed endnu ikke har givet tid til at få bogført. Men det skal en ny kontorhjælp råde bod på, fortæller Carsten Møller og flytter en sort plastikklædebøjle, der på en eller anden måde har fundet vej til brevbakken. Ny luft - I dag leverer vi mad til 140 pensionister hver dag, også dem der skal have diabetesmad, særligt proteinholdigt mad eller har andre ønsker. Så nu går det altså rigtigt godt, fortæller Carsten Møller. For at kunne levere pensionistmaden er der hver dag fire chauffører i arbejde samt en kok og en deltidsansat rengøringsassistent. - Hvis den gode udvikling fortsætter, vil jeg snart kunne trække vejret lidt mere frit, mener Carsten Møller, der allerede som ung lærling lærte, hvordan man rider en hård storm af. Han blev født i Canada af danske forældre. Familien flyttede til Tåsinge, da Carsten Møller var seks år. Som ung mand kom han ind i handelsflåden og blev uddannet skibskok i DFDS. - Det var dengang, der var noget ved at sejle, for der var flere folk på skibene og der var også tid til at gå i land, de steder skibene lagde til, husker han. Senere valgte han at se lidt mere af verden, hvilket bl.a. bragte ham til Thulebasen i Grønland samt en mineralforskningsstation endnu højere mod nord. Fra Nord til Syd - Der var en times flyvning mod syd bare for at komme tilbage til Station Nord, så det var højt oppe, forklarer han. Da han i 1994-95 ankom til mineralforskningsstationen, der undersøgte mulighederne for at udvinde råstoffer i området, var det juli og godt vejr. Da han seks uger senere rejste, var det isnende vinter med snestorm og knap 20 minusgrader. Sommeren var allerede slut og Carsten Møller parat til at fortsætte sin karriere ved fiskerflåden i Thyborøn, først som kok, senere som fisker på en industritrawler. - Det var i de år, hvor fiskerne ikke fik meget for deres fisk, så jeg besluttede at gå i land og arbejde som kok igen, fortæller han. Den beslutning bragte senere ham så senere til Vester Hjermitslev, hvor kroen var til salg. - Kroen - eller værktøjet - var i orden. Desværre havde kroen på det tidspunkt ikke det bedste rygte, men vi mente, at hårdt arbejde og kvalitet med tiden ville ændre på det, siger han. Og noget tyder på, at den del af missionen er lykkedes. - Pensionisterne er rigtigt glade for vores mad. Flere af dem vælger også at holde selskaber hos os, så der er også kommet ny aktivitet i selskabslokalerne, fortæller Carsten Møller med optimisme i blikket. En optimisme, der nu også vokser helt ind i privatlivet. - Jeg er begyndt at få tid til lidt andet end at arbejde, og her om få uger skal jeg på en tur til Mexico, fortæller han. Den næste sætning skal lige hjælpes på vej af en tår fyraftensøl og et sug på smøgen. Men så er den der: - Jeg har fået en ny veninde, som bor i Mexico. Hun har været her en tur i sommer, og nu besøger jeg hende. Det glæder jeg mig meget til, smiler Carsten Møller. Mens han fortæller om de mulige perspektiver, bliver han afbrudt af flere insisterende spørgsmål fra telefonpasseren. Svaret ligger lige for: - Jeg er på vej, siger Carsten Møller.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...