Nej til grusgrav

Ønske om at tillade ridning og kørsel på mountainbikes i Søheden Skov

Deltagerne i fredningsmødet var ude at se projektet ”Skoven er din”, hvor mange borgere kommer. Privatfoto

Deltagerne i fredningsmødet var ude at se projektet ”Skoven er din”, hvor mange borgere kommer. Privatfoto

BRØNDERSLEV/FREDERIKSHAVN:Selv om Nordjyllands bedste grus er i undergrunden under Søheden Skov i Brønderslev Kommune, bliver det sikkert liggende dér for evigt.

I går blev indledt en fredningssag for det 95 hektar store område, der er en del af Jyske Ås. En frednings skal sikre, at der aldrig vil blive gravet grus i det store område, der ejes af Brønderslev Kommune, staten og private lodsejere.
Region Nordjylland har haft området udlagt som interesseområde for råstofudvinding, men efter protester er det pillet ud. Og med fredningen skulle der være sat en stopper for, at ideen om grusgravning kan dukke op igen.
En fredning vil også sikre offentlighedens adgang til skoven døgnet rundt, hvor der normalt tales om færdsel fra solopgang til solnedgang.
Klos op ad det område, som Danmarks Naturfredningsforening ønsker fredet, er der gravet grus, og entreprenører har ønsket at fortsætte grusgravningen.
- Det er det vi vil forhindre, siger fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening, Birgitte Bang Ingrisch, der har udarbejdet oplægget til fredning.
Brønderslev Kommune mener, at fredningen er lidt for restriktiv på nogle områder, men Birgitte Bang Ingrisch erklærede sig parat til at imødekomme Brønderslev Kommunes ønsker.
Brønderslev Kommune har blandt andet planer om at erstatte en del af nåleskov med løvskov - blandt andet bøg - som i forvejen findes i området.
Det er Friluftsrådets ønske, at man skal tilpasse sig danskernes nuværende ønsker, og det er at køre på mountainbike og ride.
Der er ca. 20.000 nordjyder, der benytter skoven.
Formand for Fredningsnævnet for Nordjylland, Niels Bjerre, kom ikke med nogen tilkendegivelse omkring fredningen. Han venter, at der tidligst kan ventes en kendelse om et halvt år. Der er frist til 1. februar til at komme med skriftlige indsigelser.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.