Nej til kæmpemøller – beskyt den nordjyske kulturarv

Af Per Larsen,folketingsmedlem (K), Svanelundsvej 36, 9800 Hjørring per.larsen@ft.dk

BØRGLUM KLOSTER: Igennem næsten 1000 år har Børglum Kloster stået som et kulturelt monument i Vestvendsyssels kulturlandskab.

Fra dette sted har en stor del af den nordjyske historie taget sit udspring og huset både vikinger, konger, munkeordner og biskopper.

Børglum Kloster har derfor en helt central rolle i både dansk og nordjysk historie. På helt samme måde som klosterets essentielle placering i det åbne landskab, der både er unik og betagende.

Det er det mig derfor helt uforståeligt, hvordan flere politikere i Hjørring Kommune åbenbart kan mene, at lige præcis dette unikke kulturlandskab er det bedste sted at placere en vindmøllepark med 150 meter høje møller.

Andre steder i det danske land vælger man jo heller ikke at placere vindmølleparker op og ned ad den kulturelle arv. Og det bør man heller ikke gøre i Hjørring. For der findes næppe et sted i Hjørring Kommune, hvor natur, kultur og historie på samme måde går op i en højere enhed.

Dette er også konklusionen fra Den Kongelige Bygningsinspektør, der i et svar til Hjørring Kommune direkte opfordrer til, at der findes en anden placering for den nye vindmøllepark. En fornuftig og saglig konklusion, som byrådet bør huske på og tage med sig.

For selvfølgelig skal vi i Danmark videreudvikle den grønne omstilling, og jeg er hverken bange for vindmøller på land eller på vand.

Men i Nordsjælland placerer de jo ikke disse møller foran Kronborg Slot, og i Sønderjylland bygges der ikke vindmølleparker op og ned ad Dybbøl Mølle.

På samme måde skal vi i Nordjylland selvfølgelig heller ikke placere vores kæmpevindmøller foran Børglum Kloster.

Det er sund politik, at vi i Danmark beskytter og bevarer vores kulturarv – og i særlig grad den kristne del af den, der har betydet så utroligt meget for udviklingen af det Danmark, vi kender i dag.

Jeg håber derfor, at politikerne i Hjørring byråd en gang for alle vil droppe planerne om at tapetsere Vestvendsyssels kulturlandskab med 150 meter høje og larmende vindmøller og i stedet kæmpe videre for, at den grønne omstilling fortsætter på en måde, hvor den ikke ødelægger Nordjyllands unikke historie og kultur.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden