NEKROLOG: Cruyff skabte moderne fodbold

Johan Cruyff, der torsdag døde af lungekræft, insisterede på, at meningen med fodbold var at underholde.

File photo of Johan Cruyff in Zapopan Foto: Reuters/Stringer Mexico

File photo of Johan Cruyff in Zapopan Foto: Reuters/Stringer Mexico

Det var under en gruppekamp mod Sverige ved VM i Tyskland i 1974, at Johan Cruyff foretog den dribling, der senere kom til at bære hans navn.

Med den svenske højreback Jan Olsson foran sig ventede de fleste, at Cruyff ville trække ind i banen, men i stedet kørte hollænderen bolden om bag sit støtteben, sprintede mod baglinjen og efterlod den forvirrede svensker bag sig.

Selv om Jan Olsson blev narret, så var svenskeren vidne til noget stort.

- Jeg spillede 18 år på topplan og 17 gange for Sverige, men det øjeblik, hvor jeg stod overfor Cruyff, var det største øjeblik i min karriere, udtalte Jan Olsson længe efter i bogen "Brilliant Orange" af den britiske forfatter David Winner.

- Jeg troede, at jeg ville erobre bolden, men han snød mig. Jeg følte mig ikke ydmyget. Jeg havde ingen chance. Cruyff var et geni, sagde svenskeren.

Idéen, der udsprang af Cruyffs fantasi, fik en hel fodboldverden til at måbe, og som så mange andre ting, som hollænderen foretog sig, så blev "Cruyff-vendingen" en fast del af fodboldspillet.

Cruyff, der torsdag døde i en alder af 68 år af lungekræft, var en blændende, nærmest balletdansende fodboldspiller, der var med til at skabe 1970'ernes storhold i Ajax Amsterdam og det hollandske landshold.

Sammen med en af datidens mest visionære trænere Rinus Michels gjorde han det såkaldte "totalfodbold" populært. Totalfodbold var et flydende spilsystem baseret på aggressivt pres, positionsspil og bevægelige spillere.

Johan Cruyff, der fra sin position i angrebet havde licens til at bevæge sig frit rundt, udførte idéerne på banen. Han udregnede vinklerne, lokkede sine holdkammerater i de rette positioner, inden han satte sine angreb ind med bolden klæbende til fødderne.

VM i 1974 var et af Cruyffs højdepunkter i karrieren, og selv om Holland måtte nøjes med sølv efter et finalenederlag på 1-2 til Vesttyskland, så fandt han trøst i de mange roser, han modtog.

- Jeg går ikke igennem livet og bander over, at jeg aldrig vandt VM, sagde han en gang.

- Jeg spillede på et fantastisk hold, der gav millioner af mennesker god underholdning. Det er det, som fodbold handler om.

- Den største medalje, man kan få, er at blive rost for sit spil, sagde han.

Johan Cruyff gik ofte imod strømmen og insisterede på at spille i trøje nummer 14, selv om de fleste spillere dengang havde nummer 1 til 11.

Antihelten Cruyff blev efter sin succesfulde fodboldkarriere også træner, og i den rolle var han lige så visionær. Cruyff skabte i årene fra 1988 til 1996 Barcelonas berømte El Dream Team med blandt andre Michael Laudrup på holdet.

Hollænderens visioner levede senere videre hos nogle af de senere års største hold som Arrigo Sacchis AC Milan og Josep Guardiolas Barcelona.

I sine sidste leveår var Cruyff også fortaler for offensiv fodbold, som en ivrig iagttager og debattør.

Han var ofte provokerende, og i 2010 risikerede Cruyff at få mange fodboldfans i sit hjemland på nakken, da han erklærede sin støtte til Spanien forud for VM-finalen mod Holland ved slutrunden i Sydafrika.

- Spanien - en kopi af Barcelona - er den bedste PR for fodbolden.

- Hvem jeg støtter? Jeg er hollænder, men jeg støtter den form for fodbold, som Spanien spiller, sagde han.

Johan Cruyff døde torsdag efter et opslidende forløb med lungekræft.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.