Udland

Nelson Mandela udskrevet: Vender hjem til Johannesburg

Sydafrikas præsident Nelson Mandela er blevet udskrevet fra hospital i Pretoria.

Nelson Mandela udskrevet: Vender hjem til Johannesburg

Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela har efter flere måneders indlæggelse forladt hospitalet i Pretoria og er taget til sit hjem i Houghton, Johannesburg.

Det oplyser det sydafrikanske præsidentkontor søndag formiddag.

Nelson Mandela, der fyldte 95 år 18. juli, har været indlagt siden begyndelsen af juni.

Den tidligere præsident var indlagt på grund af en lungeinfektion, som lægerne havde vanskeligt ved at få bugt med.

Modtageren af Nobels fredspris var en overgang i overhængende livsfare. Og han har i perioder ikke selv kunnet trække vejret.

Hans tilstand blev så dårlig, at retsdokumenter blandt andet har vist, at lægerne 26. juni rådgav Mandelas familie til at slukke for respiratoren.

Men 22. juli kunne Mandelas kone, Graca Machel, fortælle, at hendes mand reagerede på behandlingen, og at hun var mindre bekymret for hans tilstand dengang, end hun havde været i de forgangne uger.

Det er ikke første gang, Nelson Mandela har været indlagt på grund af lungeproblemer. Det er sket flere gange i løbet af de senere år.

Og at han i dag lider af lungesygdomme siges at stamme fra den tid, hvor den tidligere præsident tilbragte 27 barske år i fængslet under det sydafrikanske apartheidstyre.

Sydafrikas præsidentkontor understreger søndag, at tilstanden hos den folkekære tidligere præsident fortsat er livstruende.

- Madibas (Mandelas. red.) tilstand er fortsat kritisk og til tider ustabil, skriver kontoret i en pressemeddelelse.

- Ikke desto mindre er hans hold af læger overbevist om, at han vil kunne få det samme plejeniveau i sit hjem i Houghton som på hospitalet i Pretoria.

De sygeplejere, der har overvåget Mandela på hospitalet rejser med den tidligere præsident til Johannesburg.

Præsidentkontoret anmoder samtidig om, at medier og andre nysgerrige nu respekterer Mandela og hans families privatliv, så den fortsatte pleje kan foregå "med værdighed og uden unødige forstyrrelser".

Lørdag morgen forlød det fra flere medier, at Mandela var blevet udskrevet. Men det afviste præsidentkontoret senere lørdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.