Aalborg

Nemmere at få brødet bagt i Aalborg

Elever kan igen tage svendeprøve på Tech College efter 15 år ude i kulden

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hue og uddannelsesbevis hører sig til efter en prøve.

AALBORG:De nordjyske bagerier og bagermestre har udsigt til bedre at kunne forme fremtidens bagersvende. Og nok så vigtigt at kunne få elever nok.

Tech College kan nu igen tilbyde sine bagerelever at gå op til den afsluttende svendeprøve i Aalborg. Det har ikke været muligt i 15 år, og det har haft den konsekvens, at en del elever har valgt Aalborg fra og har fuldført de sidste skoleperioder af deres uddannelse i Holstebro, Odense eller Ringsted.

Seks elever har netop aflagt prøve på Food College Aalborg, og de blev fejret efter alle bagerkunstens regler i overværelse af familie og mestre.

Styrker faget

- Det er helt sikkert en styrkelse af bagerfaget og en fordel for eleverne, at prøven kan gennemføres i Aalborg. Det giver en større tryghed for den enkelte elev at gå til prøven i de vante omgivelser på skolen, siger uddannelsesleder Jesper Glinvad Schultz.

Food College har en forventning om, at flere unge nu vælger bageruddannelsen i Aalborg. Tidligere er den valgt fra af nogen, fordi det ikke var muligt at tage den afsluttende prøve.

Beslutningen er truffet i Undervisningsministeriet, der dermed retter sig efter et ønske fra fagudvalg, uddannelsesråd, fagforeningen NNF og også bagermestrene. Selv om der hos nogle mestre har været tøven, fordi de kender skolen i Holstebro.

Tidligere har der været fokus på centralisering og branchens ønske om at samle bagersvendeprøven tre steder i landet. Men tiden har ændret sig, og erfaringen har vist, at branchen har mistet lærlinge de steder, hvor uddannelsesmulighederne blev nedlagt eller reduceret.

Opgør med myter

Det hele handler dog ikke kun om prøver og lærerpladser i bagerfaget.

- Som uddannelsesinstitution har vi sammen med bagermestrene en stor opgave i at gøre op med myterne. At man som bager altid arbejder om natten for at få brødet klar til tiden. I dag giver de mange nye maskiner og ovne mulighed for, at mødetiderne kan strækkes til tidligt om morgenen, bemærker uddannelsesleder Jesper Glinvad Schultz.

Foreløbig har Tech College Aalborg fået en to-årig prøveperiode til at afvikle svendeprøver. Forventningen er dog en fast godkendelse efter de to år.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.