Nemt at finde eternitrester

NORDJYSKE har været på eternitgrunden og kan afsløre flere efterladenskaber af knækkede tagplader tæt ved ny specialinstitution

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Igennem området er der en kørevej til tunge biler, der skal læsse jord af i en slugt. I skrænten til venstre fandt vi flere stumper af eternitplader.

AALBORG:Stumper fra gamle eternitplader ligger flere steder i overfladen, hvis man går en tur rundt på eternitgrunden i Aalborg.

NORDJYSKE Medier har besigtiget området ved en ny institution for handicappede døve, hvor 18 beboere snart flytter ind, og vi kunne ved selvsyn konstatere adskillige små stykker af eternit på skrænter og i grøfter.

De fleste stykker er små - mindre en hånd - og det er ikke umiddelbart til at se, om de indeholder asbest. Men fundet står i skærende kontrast til Arbejdstilsynets tidligere oplysninger om, at man ikke ved tilsyn på eternitgrunden har bemærket rester af knækkede tagplader.

Risiko for asbest i luften

Øyvind Omland, der er overlæge ved arbejdsmedicinsk klinik på Aalborg Universitetshospital og forsker i asbesten påvirkning, mener, at oplysningerne bør få myndighederne til at gribe og undersøge sagen nærmere.

- Hvis der ligger knuste asbestplader frit tilgængeligt i det øverste jordlag, så det kan hvirvles op af støvet, jamen så er der risiko for, at der kan komme asbestfibre i luften, siger Øyvind Omland, som tilføjer, at han af gode grunde ikke ved om resterne indeholder asbest.

Det ved man heller ikke hos bygherre S. Enggaard A/S, der ejer store dele af eternitgrunden.

Jorden må ikke røres

Direktør Mattias Manstrup oplyser, at man først for nylig er blevet klar over, at der findes stumper af eternitplader i overfladen. Beslutningen var derefter at dække stumperne til.

Men Aalborg Kommune har bedt bygherren om ikke at røre jorden og forholde sig afventende, fordi den kommunale miljømydighed i samråd med embedslægen er ved at udarbejde en ny risikovurdering af hele eternitgrunden.

Vurderingen skal forsøge at fastlægge, om man kan finde kilder til asbestforurening.

Kommunen har mandag aften indkaldt til borgermøde om eternitgrunden. 700 beboere på grunden og i nabolaget har fået en invitation, men mødet er åbent for alle.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.