Nepal og Kina enige om ny officiel højde på Mount Everest

De seneste år er der foretaget undersøgelser for at kunne foretage præcise målinger af verdens højeste bjerg.

Efter mange års uenighed er Nepal og Kina nået til enighed om ny officiel højde på Mount Everest, skriver The Wall Street Journal.

Efter mange års uenighed er Nepal og Kina nået til enighed om ny officiel højde på Mount Everest, skriver The Wall Street Journal.

BEIJING:Efter mange års uenighed er Nepal og Kina nået til enighed om ny officiel højde på Mount Everest, skriver The Wall Street Journal.

Striden har drejet sig om sne versus sten. Der ligger nemlig et flere meter tykt snelag øverst på bjerget. Målt fra toppen af snelaget har verdens højeste bjerg en højde på 8.848 meter over havets overflade.

Det er denne højde, som Nepal altid har fastholdt som den officielle højde, mens Kina på sin side har opereret med en officiel højde, som er fire meter lavere - det vil sige højden på selve bjerget.

De seneste år er der foretaget en række undersøgelser for at kunne foretage nye præcise målinger - et projekt, som er udført i et samarbejde mellem de to lande.

Myndighederne i Kina og Nepal omtaler projektet som "et evigt symbol på venskabet mellem Nepal og Kina". Det endelige resultat af de fælles anstrengelser ventes offentliggjort i denne uge.

Mount Everest ligger mellem Nepal og Tibet og kan bestiges fra begge sider.

Som verdens højeste bjerg tiltrækker Mount Everest årligt over 500 bjergbestigere i foråret, hvor de forsøger at nå toppen i den korte periode, hvor vejrforholdene tilalder det.

Den første dokumenterede bestigning af bjerget skete i 1953 - af newzealænderen Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.