Netanyahu til Obama: Iran-aftale truer Israels eksistens

Atomaftale med Iran er et markant skridt i den rigtige retning, siger Obama til Israel, der dog er uenig.

Rammerne for en atomaftale med Iran kom torsdag i hus efter maratonforhandlinger mellem Iran og verdens stormagter.

Men nyheden bliver ikke modtaget lige positivt alle steder. Faktisk er det noget nær en dødsdom over Israel, hvis torsdagens enighed bliver omsat til en reel aftale, siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, til USA's præsident, Barack Obama.

- En aftale funderet på disse rammer vil true Israels overlevelse, skulle Netanyahu ifølge AFP have sagt til den amerikanske præsident i en telefonsamtale.

Modsat har Obama i samtalen med den israelske leder understreget, at rammerne for en atomaftale med Iran er et "betydningsfuldt fremskridt".

Netanyahu har konsekvent været imod en aftale om Irans atomprogram.

Også ministeren for strategiske anliggende, Yuval Steinitz, kalder det en aftale "løsrevet fra virkeligheden". Han betegner aftalen som "dårlig" og lover, at Israel vil fortsætte lobbyarbejdet for at forhindre, at der indgås en endelig aftale.

Ifølge Det Hvide Hus talte Barack Obama med Benjamin Netanyahu fra Air Force One.

- Præsidenten understregede, at selv om intet er aftalt, før alt ligger fast, er rammeaftalen udtryk for et betydningsfuldt skridt mod en vedvarende og omfattende løsning, der afskærer alle Irans veje til en bombe, meddeler Det Hvide Hus.

Opkaldet fra Obama var angiveligt yderligere et forsøg på at berolige Netanyahu og forsikre den israelske premierminister om, at USA fortsat støtter Israel.

FN's Sikkerhedsråd skal give sin godkendelse af den endelige atomaftale, når den falder på plads.

Forhandlingerne om atomprogrammet har stået på mellem Iran på den ene side og de fem faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - Frankrig, Storbritannien, USA, Kina og Rusland - samt Tyskland på den anden side. Tilsammen kaldes de P5+1 landene.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.