Udland

Netanyahus nye pressemand kaldte Obama antisemit

Spindoktor for Israels premierminister har udløst krise med upassende udtalelser, der er flere måneder gamle.

En ny pressechef for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har skabt overskrifter, efter at det er kommet frem, at han tidligere har fremsat meget kontroversielle udtalelser og blandt andet har kaldt præsident Barack Obama antisemitisk.

Kontroverserne omkring spindoktoren Ran Baratz er taget til forud for Netanyahus møde med Obama i Washington mandag, hvor de to ledere skulle forsøge at komme nærmere hinanden efter en ophedet strid om atomaftalen med Iran.

Baratz er i denne uge blevet udnævnt til premierministerens pressechef og leder af hans offentlige diplomati. Israelske medier har derefter fundet en række omstridte udtalelser, som han har fremsat tidligere.

I marts kritiserede Baratz på Facebook Obama for dennes afstandtagen fra Netanyahus tale i den amerikanske kongres, hvor den israelske leder havde talt imod atomaftalen med Iran.

- Den måde, hvorpå Obama taler om Netanyahus tale i Kongressen er antisemitismens moderne ansigt i vestlige og liberale lande, skrev Baratz.

- Og den ledsages selvfølgelig af megen tolerance og forståelse af islamisk antisemitisme, tilføjede han.

Netanyahu fordømte torsdag udtalelserne og Baratz har selv undskyldt for dem.

- De er upassende og afspejler ikke mine holdninger eller regeringens politik, hedder det i en udtalelser fra premierministeren på Twitter.

En talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest, siger, at det var "meget åbenlyst, at der var behov for en undskyldning."

Ud over sine kommentarer om Obama har Baratz angiveligt skrevet, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har "en mental alder på ikke mere end 12 år."

Den 42-årige Baratz, som bor i en jødisk bosættelse på den besatte Vestbred, har også talt stærkt nedsættende om Israels præsident, Reuven Rivlin, som har en overvejende ceremoniel post.

- Ikke engang Islamisk Stat ville tage ham som gidsel, hvis vi sendte ham ind over Golanhøjderne i Syrien i en paraglider, har han skrevet tidligere.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.