Danmark

Nettet hjælper kræftpatienter til at sove

Søvnløshed og angst plager mange kræftpatienter. Forskere undersøger, om programmer på nettet hjælper.

Nettet hjælper kræftpatienter til at sove

En kræftdiagnose belaster psyken - også når sygdommen er overvundet og livet skal gå videre.

Mange slås i årevis med søvnløshed, angst og depressioner uden at få professionel behandling.

Men måske ligger hjælpen lige for. Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, om computerprogrammer på internettet kan kurere eftervirkningerne.

Professor Bobby Zachariae, Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, siger til Ritzau, at hvis behandlingerne på nettet viser sig at være effektive, vil det åbne for helt nye muligheder.

- I dag er de fleste, også mange ældre, fortrolige med en computer, og derfor er her et kæmpe potentiale. Både set med patienternes øjne og samfundsøkonomisk, fordi vi med nettet kan nå mange på en billig måde, siger Bobby Zachariae.

Projektet, som er støttet med 9,8 millioner kroner fra TrygFonden, skal i første omgang forsøge at hjælpe cirka 250 kvinder opereret for brystkræft.

- Nogen har svært ved at sove, fordi de har smerter efter operationen eller er bange for, at sygdommen skal vende tilbage. Andre oplever, at de under sygdommen fik forstyrret deres søvnrytme og ikke kan få den genoprettet, siger Bobby Zachariae.

Kvinderne skal i to uger skriver dagbog på nettet over deres søvn, og derefter skræddersyr søvneksperter et øvelsesprogram, som de skal følge de kommende seks uger.

- For at det skal virke, skal man lave sit hjemmearbejde, og her er internettets styrke, at det holder folk til ilden. Laver man ikke øvelserne, får man en elektronisk påmindelse, siger Bobby Zachariae.

Ifølge Christine Paludan-Müller, seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelse, som også medvirker i projektet, appellerer nettet til mange patienter. Både til dem, som bare har brug for et lille skub i den rigtige retning og til dem, som er mere alvorligt ramt.

- Nettet er ikke så stor en barriere overvinde, som det kan være at søge hjælp hos den praktiserende læge eller en psykolog, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst