Udland

New York fejrer åbningen af udsigtsetager i WTC

New Yorks "Frihedstårn" har en spektakulær udsigt og er måske den mest sikre bygning på jorden.

Næsten 14 år efter terrorangrebet i New York den 11. september 2001 er nye observations-etager blevet åbnet i det nye World Trade Center, hvorfra der er en spektakulær udsigt over storbyen.

- Vi er tilbage. 100 procent, siger New Yorks borgmester, Bill de Blasio, til tv-stationen CBS, som har sendt et særligt program om udsigten på etage 100, etage 101 og etage 102 i den glitrende glasskyskraber.

- Dette er virkelig et stort øjeblik, som gør det klart, at vi har rundet hjørnet en gang for alle. Dem, der angreb os, har tabt endnu engang, tilføjer han.

Udsigts-etagerne bliver åbnet for offentligheden fredag.

Bygningen, der også er kendt som Frihedstårnet, rejser sig 541 meter op på Manhattan og er den højeste bygning på den vestlige halvkugle. Den er på 104 etager.

Frihedstårnet er en central del af et kompleks, der er blevet bygget på Ground Zero, hvor tvillingtårnene stod frem til terrorangrebet, der kostede omkring 3000 menneskeliv.

Bygningen er nøjagtig 1776 fod (med antenne), hvilket er en henvisning til året, hvor den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet.

Det ventes, at mellem tre og fire millioner besøgende årligt vil tage op i Frihedstårnet, hvor der er en 360 graders udsigt ud over Frihedsgudinden, Central Park, Brooklyn Bridge og New Jersey mod vest.

- På en klar dag kan man se op til 80 kilometer væk, siger David Checketts, som leder selskabet Legends, der står for driften af udsigtsetagerne.

- Man ser en antydning af jordens krumning på en klar dag, fremhæver han videre.

Elevatoren op til udsigten er en af verdens hurtigste. Det tager kun 47 sekunder at nå helt op, hvilket er en rejse i sig selv.

På etage 101 er der en restaurant, en grill og en café og et sted, hvor der kan tages fotos med udsigten i baggrunden.

Der er meget omfattende sikkerhedsprocedurer i bygningen.

- Dette er den måske mest sikre bygning på jorden, siger Checketts.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.