Udland

Ngo i Beograd: Migranter halser mod grænse til Ungarn

Migranter i Serbien flytter sig hurtigt, fordi de er bange for, at grænsen ved Ungarn snart lukker.

Der er en udbredt følelse af panik før lukketid blandt de tusindvis af migranter, der lige nu bevæger sig fra Balkan og op mod Ungarn for at komme videre til blandt andet Tyskland.

Det fortæller Christer Lænkholm, der er udsendt for Folkekirkens Nødhjælp som humanitær rådgiver.

Han befinder sig lige nu i den serbiske hovedstad, Beograd, hvor mange migranter, heraf mange flygtninge fra Syrien, tager busser videre op til den ungarske grænse.

- Der er en enormt stresset stemning af, at man skal videre. Det er ikke lige som i traditionelle flygtningecentre, hvor folk kommer, slår sig lidt ned og føler sig trygge. Det kan simpelthen ikke gå hurtigt nok med at komme videre, fortæller Christer Lænkholm.

Han har blandt andet besøgt et registreringscenter i Serbien, hvor migranterne får at vide, at de kan opholde sig i Serbien de næste 72 timer, og herefter skal forlade landet eller søge asyl.

Ingen af migranterne overvejer den sidste løsning, og de har heller ikke tænk sig at opbruge deres 72 timer i landet. De skal bare på en bus og hurtigt videre.

- Jeg tror godt, de ved lidt om, hvad der venter dem ved grænsen til Ungarn. Og jeg tror også, det er derfor, de har så travlt.

- Der er en frygt af, at det skal være NU, inden grænserne til Tyskland og Østrig bliver helt lukket, forklarer Christer Lænkholm, der de sidste dage har talt med mange af migranterne.

De sidste dage har der udspillet sig dramatiske scener i Ungarn, hvor et voldsomt stort antal migranter har befundet sig på banegården i Budapest.

De mange migranter vil videre med tog til Østrig og Tyskland, men myndighederne ønsker at registrere en del af migranterne, hvilket har ført til voldsomme protester.

De dramatiske scener er dog ikke at finde i Serbien, fordi migranterne ikke er bange for at blive registret i landet, der ikke er en del af EU.

Fra sit vindue kan Christer Lænkholm derfor se ned på en park, der hver morgen fyldes med flygtninge, der igen ved aftenstid tager hurtigt videre mod Ungarn - alt sammen i ro og orden.

- Ude foran mit hotelvindue sidder flygtninge i telte i parken, mens helt almindelige folk kommer gående igennem parken i jakkesæt og pæne kjoler på vej til arbejde eller ud og spise. Det er en virkelig underlig fornemmelse, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.