Udland

Ni dræbt under narkokrig i Mexico

Mexico håber, at nyt program vil ændre brutal narkokrig inden for et år.

Ni dræbt under narkokrig i Mexico

Politiet i det nordøstlige Mexico har fundet ligene af ni mænd, som øjensynligt er blevet lemlæstet og torteret ihjel, i en bil med amerikanske nummerplader, siger myndighederne i byen Nuevo Luedo.

Politiet fik mandag efterretninger om en efterladt bil nær Ciuadad Victoria, der ligger på grænsen til Mexico.

Det nordlige Mexico er centrum for en blodig krig mellem magtfulde narkotikakarteller, der kæmper om kontrol over lukrative smuglerruter til USA. Halshugninger er end del af kartellernes skræmmetaktik.

Antallet af banderelaterede drab eksploderede fra 2006 til 2012 under landets tidligere præsident Felipe Calderón.

Han forsøgte at knuse Mexicos narkokarteller og stoppe krigen om de lukrative stoffer, men i stedet blev bandevolden forværret - eksempelvis lå antallet af drab i Jalisco sidste år på omkring 1200.

Siden Calderon i 2006 erklærede narkokartellerne krig, er over 70.000 mennesker dræbt under vold og kampe, der involverer både de kriminelle netværk og landets sikkerhedsstyrker.

Den nuværende præsident, Enrique Peña Nieto, har opfordret sine landsmænd til at give regeringens nye anti-kriminalitetsstrategi et år til at bære frugt, og en voldsbølge fortsætter med skudvekslinger i gaderne, drab på politifolk og skræmte forældre, som trækker børn væk fra skolerne.

- Vi må være tålmodige et år. Om et år vil vi forhåbentligt se gode resultater med mindre vold og kriminalitet.

Nietos nye strategi er rettet mod volden i hverdagen, som ødelægger mange mexicaneres tilværelse: drab, afpresning og bortførelser. Det sker blandt andet ved et stort nationalt program, som skal hindre unge i at blive kriminelle.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.