Udland

Ni meter høj Mandela-statue afsløres

Statue af Mandela bliver afsløret i Pretoria ved afslutning af sørgeperiode for Nelson Mandela.

Ni meter høj Mandela-statue afsløres

Hædringen af Nelson Mandela fortsætter mandag, hvor en ni meter høj bronzestatue af den afdøde leder afsløres foran The Union Buildings, regeringsbygningen i Pretoria, hvor Mandela blev taget i ed som Sydafrikas præsident i 1994.

De 10 døgn med landesorg for Mandela blev formelt afsluttet søndag, og den 16. december er en symbolskdato, hvor sydafrikanerne kan se fremad.

Datoen, der oprindeligt var en helligdag for markering af en militær sejr i 1838, har siden Sydafrikas første demokratiske valg i 1994 været omdøbt til "Forsoningsdagen."

Mandela blev søndag stedt til hvile i familiegraven lidt uden for landsbyen Qunu.

Det skete efter en mindehøjtidelighed, hvor 4500 gæster var inviteret, mens flere tusinde andre var mødt frem og havde taget plads uden for det telt, hvor ceremonien fandt sted.

Nelson Mandelas kiste var sat ind i teltet fra morgenstunden - og både familie, politikere og venner var på talerstolen for at sige et sidste farvel til Sydafrikas legendariske frihedshelt, der døde i forrige uge i en alder af 95 år.

Da mindehøjtideligheden var forbi, blev Mandelas kiste kørt de få hundrede meter ud til familiegravstedet. Og her blev han endeligt stedt til hvile ved en privat højtidelighed.

Den sydafrikanske præsident Jacob Zuma, der blev mødt af buhråb ved tirsdagens store mindehøjtidelighed på et stadion i Soweto, fik en noget afmålt velkomst, da han gik på talerstolen i Qunu.

- Madiba - vi vil savne dit smil, din latter, din kærlighed og dit lederskab. Du var et ekstraordinært menneske, sagde præsidenten, der er blevet kritiseret for at sætte nobelpristagerens arv over styr.

Der er blevet lagt blomster foran Mandelas hjem i Johannesburg, over 100.000 har set ham ligge i kisten i Pretoria, mens 50.000 var med til mindehøjtideligheden i Soweto.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.