Nick Hækkerup er klar til at straffe Kroatien i EU

Den kroatiske regering må vise, at den prioriterer fællesskabet i EU, siger europaministeren.

Udland 19. september 2013 15:15 - Opdateret 19. september 2013 15:16

Nick Hækkerup er klar til at straffe Kroatien i EU

Europaminister Nick Hækkerup (S) betegner sagen om det nyeste EU-medlem Kroatiens udfordring af en del af det lovkatalog, landet skrev under på ved EU-optagelsen i juli, som "meget alvorlig".

Hækkerup er derfor glad for, at EU-Kommissionen farer både hurtigt og hårdt frem som reaktion på, at Kroatien umiddelbart inden EU-optagelsen skrev sin nationale lovgivning om og indførte nye betingelser for at udlevere sine statsborgere til retsforfølgelse i andre EU-lande.

- Kommissionen er traktatens vogter, og den skal sikre, at vi alle sammen spiller efter de fælles regler, der er. Og det gør Kroatien jo ikke i denne her sag, siger Hækkerup.

- Når man bare prøver at lave reglerne om, uden at det er aftalt, så undergraver det hele EU-systemet, fordi vi lige præcis er i et fællesskab, hvor vi er sammen om fælles regler og en fælles holdning til, hvordan tingene skal fungere, siger Hækkerup.

- Her er der også behov for at vise den gode vilje og vise, at man prioriterer fællesskabet.

Kommissionen har skrevet til København og de øvrige EU-hovedstæder for at høre medlemslandenes holdninger til idéen om for eksempel at holde på 300 millioner kroner, Kroatien skulle have i hjælp til at gøre sig klar til at gå med i Schengen-samarbejdet.

Og selv om flere medlemslande, ifølge Ritzaus oplysninger synes, at kommissionen for hurtigt til griber sanktionsvåbnet, bakker den danske regering op om kursen.

- Det rigtige er at opfordre Kroatien til at gå i dialog med kommissionen om at få løst det her problem. Men også sige, at hvis det ikke bliver løst, så er der altså nogle sanktioner, som må bringes i anvendelse, siger europaministeren.

Den kroatiske lovændring i sidste øjeblik skal formentlig ses i sammenhæng med, at Tyskland længe har forsøgt at få udleveret en tidligere kroatisk efterretningschef, der står anklaget som bagmand til et mord i Tyskland i 1983.

Efter lovændringen vil Kroatien ikke udlevere borgere til sager, der går længere tilbage end august 2002. Det kan også beskytte andre deltagere i den kroatiske uafhængighedskrig fra 1991-95.

Den kroatiske premierminister har lovet at ændre loven tilbage igen. Men først med virkning fra midten af næste år.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...