Kultur

Nicolaj Kopernikus: Jeg er et følelsesmenneske

Skuespilleren er aktuel i Viaplay-serien "Advokaten", men privat kunne han aldrig se sig selv som advokat.

Nicolaj Kopernikus spiller advokat i Viaplay-serien "Advokaten". Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

Nicolaj Kopernikus spiller advokat i Viaplay-serien "Advokaten". Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

På film og tv-skærmene har Nicolaj Kopernikus spillet alt fra kostskoleforstander og vicevært til morderisk flyttemand og en familiefar i midtvejskrise.

I den nye Viaplay-serie "Advokaten" indtager den 50-årige skuespiller rollen som den excentriske advokat Svend-Erik Wiesén.

Et hverv, der ligger enormt fjernt fra Forbrydelsen-stjernen.

- Jeg er alt for meget et følelsesmenneske til at kunne være det. Jeg kan blive fascineret, når folk som forsvarsadvokater kan tage følelserne ud af ligningen og forsvare noget, der kan være indlysende urimeligt. Men det er et dybt vigtigt job, understreger han og fortsætter:

- Retssystemet er jo et fantastisk system. Vi har en lovgivning, og den beskytter os og sparer os for, at vi ikke begår selvjustits, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

I "Advokaten" gør Svend-Erik Wiesén alt for at beskytte sine klienter, uanset hvor mørke deres gerninger er.

- De færreste har nogle fuldstændig afstumpede adfærdsmønstre, som er virkelig sorte eller hvide. Det er som regel sådan, at vi alle sammen mere eller mindre er sårede dyr, som har vores bevæggrunde for at gøre noget af den ene eller anden årsag.

- Dybest set er der et menneske bag hvem som helst. Det skylder man nogle gange at minde sig selv lidt om, for det ville tage toppen af mange konflikter, tror jeg, siger Nicolaj Kopernikus.

I serien er skuespillerens karakter excentrisk. Han pudser sko på sine kolleger og drikker rå æg for at smøre stemmen efter en lang dag i retten.

- Jeg tror godt, jeg selv kan have en skarphed og hårdhed, men jeg er ikke excentrisk. Personligt er jeg heller ikke et menneske, der går i jakkesæt og med slips til hverdag. Svend-Erik, jeg spiller, går enormt meget op i, at alt skal se pænt og poleret ud. Og det gør han selvfølgelig, fordi det er bundråddent nedenunder.

- Jeg synes, det allersjoveste er at spille karakterer, som på en eller anden mærkelig måde er lidt utilregnelige og dobbelte. Og det er han, siger den Bodil-vindende Bænken-stjerne.

"Advokaten" kan ses på Viaplay og sendes på TV3 onsdag aften.

Også Thomas Bo Larsen, Ellen Hillingsø, Sara Hjort Ditlevsen og Johannes Lassen er på rollelisten sammen med mange svenske skuespillere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst