Niels F. om OL-udtagelse: Aldrig oplevet noget lignende

Det har været en sej proces at udtage OL-holdet, men Niels Frederiksen tror på, at hans spillere kan nå langt.

OL fodbold udtagelse. Træner Niels Frederiksen og spillere. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

OL fodbold udtagelse. Træner Niels Frederiksen og spillere. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Det har været en af Niels Frederiksens vanskeligste opgaver i trænerkarrieren at udtage det danske OL-landshold.

Mandag kunne han omsider præsentere OL-truppen på 18 spillere og fire reserver. Men det har været hårdt arbejde igennem det seneste år, da ingen klubber har været forpligtet til at afgive spillere til OL.

Problemet opstod, fordi Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ikke havde gjort OL til en del af den internationale fodboldkalender.

- Det har været en lang proces, som begyndte sidste år, da jeg tog ud i til de danske klubber for at høre, hvordan de så på problemstillingen.

- Jeg har været igennem et hav af telefonsamtaler, mailkorrespondancer og flere klubbesøg, før jeg i dag kan præsentere et rigtig fint hold, siger Niels Frederiksen.

Han endte med at indgå et kompromis med klubberne i Superligaen, hvor alle bortset fra FC København, Brøndby, FC Midtjylland og Sønderjyske var forpligtet til at frigive to spillere. De kunne dog nedlægge veto en enkelt gang.

Samtidig måtte Niels Frederiksen ikke udtage klubbernes førstekeeper, men det endte alligevel med, at Esbjerg lod Jeppe Højbjerg få fri.

De udenlandske klubber har været endnu sværere at forhandle med.

Niels Frederiksen havde faktisk fået lov til at udtage Pierre-Emile Højbjerg (Southampton), Viktor Fischer (Middlesbrough) og Lucas Andersen (Grasshoppers), men klubskifter i løbet af sommeren betyder, at de tre A-landsholdsprofiler alligevel ikke skal med til Rio.

- Jeg har ikke oplevet en tilsvarende proces, og jeg er sikker på, at jeg ikke kommer til at gøre det igen, og jeg vil ikke savne det.

- Når man som træner udtager et hold, så baserer man det normalt ud fra sportslige beslutninger. Her har det også handlet om strategi og politik. Det muliges kunst har ikke spillet en uvæsentlig rolle, siger Niels Frederiksen.

- Vi har ikke været alene, for i Sverige, Portugal og også i Tyskland har de haft samme udfordringer.

- Vi fik lavet en aftale i dansk fodbold, men mange danske klubber er gået endnu længere. Det er derfor, at Jeppe Højbjerg fra Esbjerg er med.

- De udenlandske klubber har været mindre samarbejdsvillige.

- Lucas Andersen løb ind i et klubskifte, Pierre-Emile Højbjerg kunne ikke få ok i sin nye klub, og det samme gør sig gældende med Viktor Fischer. Sådan var vilkårene.

- Det fine ved den her proces er, at jeg har udtaget spillere, der brænder for det. Hovedparten har selv gjort en indsats i forhold til deres klubber. Jeg kommer afsted med spillere, der glæder sig, siger Niels Frederiksen.

Det eneste spiller i OL-truppen, der fortsat mangler at få endelig grønt lys er Fulhams Lasse Vigen. Landstræneren fortæller dog, at han er i en god dialog med midtbanespillerens klub.

De største profiler på det danske OL-hold er Yussuf Poulsen (Leipzig) og Lasse Vibe (Brentford). 29-årige Vibe er en af tre spillere født før 1. januar 1993, der er udtaget. De to andre er midterforsvareren Eddi Gomes (Henan) og kantspilleren Emil Larsen (Lyngby).

Af spillere fra udlandet er det desuden lykkedes at få Uffe Bech (Hannover), Nicolai Brock-Madsen (Birmingham) og Kasper Larsen (Groningen) med.

Målsætningen er i første omgang at gå videre fra gruppefasen, hvor Danmark møder Iran, Sydafrika og Brasilien.

- Lige nu kunne jeg godt have fokus på alt det, der ikke er optimalt. At vi stiller med et sammenbragt hold, og vores modstandere har spillet deres hold sammen gennem en kvalifikationsturnering.

- Jeg kunne også fokusere på, at vi ikke når at akklimatisere os.

- Men det vil jeg ikke. Jeg har fokus på, at vi har et fint hold, og hvis vi rammer vores topniveau, så skal vi gå videre fra puljen.

- Gør vi det, så skal vi op mod enten Sverige, Japan, Colombia eller Nigeria. Der er ingen af de hold, som vi ikke kan slå.

- Vinder vi, så står vi pludselig i en semifinale, og der kan alt ske. Hvem ved? Måske ender det med medaljer. Jeg er optimist, siger Niels Frederiksen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.