Udland

Niger udleverer Gaddafis fodboldgale søn

Saadi Gaddafi er torsdag morgen ankommet til Tripoli, hvor han er ført til et fængsel. Han flygtede i 2011.

Niger har udleveret den afdøde libyske leder Muammar Gaddafis søn Saadi til Libyen, hvor han torsdag morgen er ankommet til hovedstaden Tripoli.

Den libyske regering fortæller, at den 40-årige Saadi Gaddafi er blevet ført til et fængsel.

Saadi Gaddafi flygtede fra Libyen til det sydlige naboland, da hans far blev væltet under opstanden i landet i 2011.

Libyen har siden forsøgt at få ham udleveret, og Interpol udsendte i 2012 en arrestordre på ham, skriver BBC.

- Den libyske regering har i dag modtaget Saadi Gaddafi, og han er ankommet til Tripoli, hedder det i en udtalelse fra den libyske regering, der roser Niger for udleveringen.

Ifølge regeringen bliver Saadi Gaddafi - den tredjeældste af Muammar Gaddafis i alt syv sønner - tilbageholdt af retsbetjente.

En hjemmeside for en regeringsstøttet milits viser et billede af en mand, som den siger er Saadi, iført en blå fængselsuniform. Nyhedsmedier i Libyen har vist billeder af ham i fængsel med håret barberet af.

Saadi Gaddafi fik i første omgang asyl i Niger af humanitære årsager i september 2011, da landet vurderede, at Gaddafi-sønnen ikke ville få en retfærdig rettergang under de nye magthavere.

Den libyske regering garanterer dog, at Saadi Gaddafi vil blive behandlet i overensstemmelse med internationale krav for behandling af fanger.

Inden opstanden forsøgte Saadi Gaddafi sig som professionel fodboldspiller. En karriere, han opgav i 2004 for at gå ind i den libyske hær.

Han har blandt andet været leder for en af den libyske hærs eliteenheder. Han blev også kendt for at leve et playboyliv med et stort privatforbrug.

Også Muammar Gaddafis næstældste søn Saif al-Islam, der blev anset som sin fars arvtager, sidder fængslet i Libyen. To andre sønner og en datter antages at opholde sig i Algeriet, mens tre sønner blev dræbt i oprøret.

Gaddafi var Libyens leder i 42 år, men magten smuldrede i takt med, at befolkningens oprør mod ham tog til. Han flygtede fra hovedstaden Tripoli til sin fødeby Sirte, hvor han blev dræbt af oprørere i oktober 2011.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.