Nigeria jagter ny start efter valgsejr til Buhari

- Buhari er "helt usædvanligt fri af korruption", siger en højtstående officer om Nigerias kommende leder.

Nigeria jagter ny start efter valgsejr til Buhari Foto: POLFOTO/AP

Nigeria jagter ny start efter valgsejr til Buhari Foto: POLFOTO/AP

Muhammadu Buhari, som har vundet Nigerias præsidentvalg, er den første politiske leder i Afrikas mest befolkningsrige land, som er blevet lykønsket med sin sejr af sin rival.

- Jeg lovede landet et frit og retfærdigt valg. Jeg har holdt mit ord, sagde den afgående præsident Goodluck Jonathan, som har erkendt sit nederlag til Muhammadu Buhari.

Mange vælgere håber nu på gennemgribende forandringer, efter at der i årevis har været udbredt harme over en manglende effektiv indsats mod volden fra islamisterne i Boko Haram.

Samtidig er der udbredt korruption, der også når langt ind i hæren og en stadigt mere skrantede økonomi, fordi olieindtægterne er faldende.

- Dette er det første demokratiske skifte i Nigeria nogensinde, siger en vælger, Anas Galadima, da han sammen med tusindvis af andre fejrede sejren til Buhari.

- Det handler ikke om at være muslim eller kristen eller tilhøre et særligt parti.

- Det handler om at få valgt politikere, som ved, at hvis de ikke løser opgaverne, så bliver de sparket ud igen, siger han og sammenligner stemningen i landet med stemningen i USA, da Barack Obama første gang blev valgt.

En politisk kommentator, Chris Ngwodo, siger, at sejren til udfordreren har gjort det klart for alle, at et valg handler om vælgerne, hvilket er nyt i et land, hvor valg hidtil har været afgjort på forhånd.

Goodluck Jonathan, der har stået i spidsen for Afrikas mest folkerige land de seneste fem år, fik omkring 2,5 millioner færre stemmer end Buhari.

Boko Harams voldelige oprør har raset i seks år, men først i den seneste tid op til valget har militæret fået flere våben og mere ammunition og står bedre rustet til at bekæmpe islamisterne.

Den sunnimuslimske jihadistgruppe dræbte sidste år tusindvis af civile og har ifølge FN påført befolkningen i det nordøstlige Nigeria "ufattelige lidelser og elendighed".

Siden 2009 er over 13.000 mennesker blevet dræbt af Boko Haram, mens 1,5 millioner andre er blevet drevet på flugt fra deres hjem.

Det nigerianske militær, der i årevis har kæmpet uden effektivitet mod militsen, får i dag støtte fra militæret i Tchad, Cameroun og Niger.

Nigerias nordlige del er overvejende muslimsk, mens den sydlige del overvejende er kristen.

Den 72-årige Buhari, der selv er stærkt troende muslim, har tidligere stået i spidsen for et militærregime i landet efter et kup i 1983 mod en præsident, som de fleste anså for at være korrupt. Han blev selv væltet ved et kup to år efter.

- Buhari er "helt usædvanligt fri af korruption", siger en højtstående officer i hæren om den kommende præsident.

- Buhari forsøgte heller ikke at gøre sig selv rig, da han var ved magten, tilføjer han.

Nigeria er Afrikas største økonomi og har kontinentets største befolkning med omkring 175 millioner indbyggere.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.