Ninn-Hansen er død

Tidligere justitsminister og konservativ partiformand blev 92 år

Tidligere justitsminister og konservativ partiformand Erik Ninn-Hansen blev 92 år. Foto: Scanpix

Tidligere justitsminister og konservativ partiformand Erik Ninn-Hansen blev 92 år. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Tidligere justitsminister og formand for såvel Det Konservative Folkeparti som Folketinget Erik Ninn-Hansen er død. Erik Ninn-Hansen blev 92 år.

Med Erik Ninn-Hansens død er en af de mest dramatiske og omstridte skæbner i dansk parlamentarisk historie afsluttet.

Gennem mange år var han en ledende politiker i Det konservative Folkeparti og dermed i dansk folkestyre.

Han beklædte diverse ministerposter, og selv om han ikke erobrede statsministerposten, nåede han op på den formelt vigtigste post i Folketinget, posten som dets formand.

Men så faldt han, og hans fald blev stort.

Som den ansvarlige minister i den såkaldte tamilsag blev han først politisk isoleret, dernæst anklaget ved Rigsretten og i 1995 dømt - som den første minister siden 1910.

Han følte dommen på fire måneders betinget fængsel dybt uretfærdig og levede siden med en følelse af at være blevet svigtet af kollegerne i det politiske system, som han havde ofret et livs kamp og arbejde.

Men også uden tamilsagens udgang ville han have slået sit navn fast i den politiske historie.

Både interesser, evner og mentalitet forudbestemte ham til en folketingskarriere, og han sad i tinget uafbrudt i mere end 40 år - et åremål, de færreste folketingsmedlemmer opnår.

Han blev indvalgt i april 1953, ved det sidste valg under Grundloven af 1915 med tokammer-systemet. Og han trådte først ud ved valget i september 1994. Da var rigsretssagen mod ham i kølvandet på tamilsagen indledt, og han genopstillede ikke.

Men han bar udadtil sin skæbne og sin bitterhed med stoisk upåvirkelighed, og når lejlighed gaves, mødte han op på Christiansborg ligesom for med oprejst pande at demonstrere, at her hørte han fortsat hjemme.

I 1997 udgav han den sidste af sine erindringsprægede bøger om den politiske verden: ”Værelse 28 - Dansk Politik 1974-94”.

Her fremhæver han, at hans politiske gerning består af meget mere end netop det forløb, der har med tamilsagen at gøre. Det kan historien bekræfte.

Men det blev Ninn-Hansens tragedie, at historien først og fremmest fastholder yderpunkter, og derfor kan navnet Ninn-Hansen og tamilsagen med dens rigsret ikke vrides fra hinanden.

Erik Ninn-Hansen blev født i 1922 i et gårdmandshjem på Slagelseegnen, men brød ud af landbomiljøet og læste jura.

Han distancerede sig også fra miljøets Venstre-prægning. Allerede som stor dreng bestemte han sig for konservatismen, fik ledende poster i de konservative studenterorganisationer og var 1948-50 formand for KU.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.