Udland

Nobelprisen åbnede en dør i Suu Kyis hjerte

Efter 21 år takker Aung San Suu Kyi for Nobels fredspris, hun blev tildelt i 1991, men ikke kunne modtage.

Nobelprisen åbnede en dør i Suu Kyis hjerte

Aung San Suu Kyi blev lørdag hyldet med stående applaus, da hun efter 21 år endelig fik mulighed for at holde takketalen på for den Nobels fredspris, hun blev tildelt i 1991, men ikke havde mulighed for at modtage.

Den anerkendte menneskerettighedsforkæmper fra Myanmar slog i sin tale på rådhuset i Oslo fast, at prisen dengang betød, at hendes bekymringer for demokrati og menneskerettigheder blev udvidet til at gå på tværs af landegrænserne.

- At modtage Nobels fredspris åbnede en dør i mit hjerte, sagde Aung San Suu Kyi, der i talen slog fast, at hun ønsker at spille en rolle i international forsoning.

Hun turde i 1991 ikke rejse til Oslo for at hente prisen af frygt for, at militærjuntaen ikke ville lade hende vende hjem igen.

Nu er der en begyndende politisk optøning i Myanmar. Aung San Suu Kyi er valgt ind i parlamentet, og nu er hun på udlandsrejse og altså kommet til Norge.

Forud for takketalen satte hun sin signatur i gæstebogen på Nobelinstituttet i Oslo, som alle prismodtagere traditionelt gør.

Hun blev takket af formanden for Den Norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland, for sin indsats.

- Du bringer håb til undertrykte mennesker verden over, siger han.

Selve prisen og diplomet blev overrakt til hendes sønner og nu afdøde mand i 1991.

/ritzau/