Udland

Nobelprismodtager lavede banebrydende celleforskning i gær

Nobelprismodtager er et godt eksempel på, at grundforskning kan føre alle steder hen, siger professor.

Da den japanske forsker Yoshinori Ohsumi, der mandag har fået årets Nobelpris i medicin, lavede sin banebrydende celleforskning, brugte han ganske almindelig gær.

Det fortæller Søren Riis Paludan, professor og dr.med. på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

- Det virker mærkeligt, men for biologiske nørder er det helt naturligt, siger han og fortæller, at flere vigtige opdagelser inden for celleforskning er gjort i gær. Det fungerer godt til grundforskning, fordi det er en simpel organisme.

Yoshinori Ohsumi er en slags superstjerne på sit felt, fortæller Søren Riis Paludan. Japaneren var den første til at opdage en proces i cellerne, der kaldes autofagi. Det betyder "at spise sig selv", og det er netop det, cellerne gør, opdagede Ohsumi.

- Det er et godt eksempel på, at grundforskning kan føre alverdens steder hen. Man ved nu, at der er sygdomme, der er forbundet med et defekt autofagisystem.

- Så hvis den her mand ikke havde siddet og rodet med sit gær, så er det ikke sikkert, at vi havde haft den samme viden og medicinske behandling i dag, siger Søren Riis Paludan.

Yoshinori Ohsumis forskning viste, at processen, hvor cellerne spiser lidt af sig selv, har to formål.

Hvis man er udsultet, så får kroppen energi af at spise lidt af sig selv. Samtidig er det en måde, hvorpå cellerne kan rense ud af uønskede dele.

Ifølge Nobelpris-komiteen har Ohsumis forskning ført til bedre forståelse af sygdomme som kræft, Parkinsons og type 2 diabetes.

- Der er mange forskere, der gør et stort fund. Men det afgørende for, om man får Nobelprisen, er nok, om eftertidens forskning viser, at det var et betydeligt fund, siger Søren Riis Paludan.

Ohsumi er i dag 71 år og professor ved teknologisk institut i Tokyo. Han lavede sine banebrydende celleforsøg i 1990'erne.

Forskeren modtager prisen ved en officiel ceremoni i Stockholm 10. december, der er årsdagen for Alfred Nobels død i 1896.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst