Udland

Nobelprisvinder: Kun en komiker kan redde Italien

Italien har brug for en surrealistisk fantast som Beppe Grillo, mener teaterlegenden Dario Fo.

Nobelprisvinder: Kun en komiker kan redde Italien

Den verdensberømte italienske teatermand Dario Fo betragter komikeren og sidste uges store vinder ved parlamentsvalget, Beppe Grillo, som Italiens redningsmand, skriver The Guardian.

Grillos protestparti, Femstjernebevægelsen, fik 8,7 millioner stemmer. Det kun blev overgået af to koalitionslister, og dermed er bevægelsen det største enkeltparti i Nationalforsamlingens underhus.

Og da situationen er fastslås, fordi intet parti eller koalition har flertal i begge kamre, er Grillo nu kongemageren i det splittede parlament.

I Italien og det øvrige Europa grubles der over, hvorfor hver fjerde vælger stemte på Grillo og hans populistiske oprør mod den politiske elite.

Svaret er enkelt ifølge Dario Fo, hvis satirer om middelalderen og moderne liv er opført på de skrå brædder over det meste af verden.

- Grillo er som en karakter i et at mine skuespil. Han tilhører den samme skole som de kunstnere, der i middelalderen spillede på det paradoksale og absurde, siger Fo.

Den 86-årige Dario Fo, der fik Nobelprisen i litteratur i 1997 og især kendes for skuespillet "En tilfældig anarkists hændelige død", støttede Grillo under valgkampen.

Det gengældte Grillo med et forslag om at indstille Fo, der har i årtier har været en af den italienske venstrefløjs helte, til præsidentposten i Italien.

Tilbuddet blev dog afvist af multitalentet Fo, der både gør sig som skuespiller, instruktør, dramatiker, forfatter, og kunstmaler.

For Fo skal nøglen til at forstå Grillo ikke findes i det 21. århundredes Italien, men i det 13. århundredes.

Dengang rejste historiefortællere rundt og underholdt på bytorve og markedspladser med uanstændige og gamle fortællinger vævet samme med satiriske angreb på de lokale magthavere.

- De jonglerede med ord, ironi og sarkasme. Grillo ved som dem, hvordan man anvender surrealistisk fantasi, der kan vende situationer på hovedet, finde de rigtige ord på de rette tidspunkter og tryllebinde folk, når han taler. Selv i regnvejr og sne, siger Fo til The Guardian.

Grillo opnåede kultstatus via sin blog, hvor han blandt andet kritiserede de nedskæringer, som den tidligere regeringsleder Mario Monti stod for, og omtalte Silvio Berlusconi som en "klam salgsmand" og "psykopatdværg".

Komikerens gennembrud kom sent i valgkampen, da mange vælgere fra middelklassen begyndte at se ham som den bedste måde at udtrykke deres fremmedgørelse fra Italiens selvforstærkende politiske klasse på.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden