MAARUP:58 minutter. Så lang tid gik der, fra Anders W. Christensen i søndags for første gang ringede til 112 for at få hjælp til at redde cairn-terrieren Ozzy op fra skrænten ved Maarup Kirke - hvor den var faldet ned og landet på et plateau fire meter nede - til der rent faktisk kom skred i redningsaktionen.
I mellemtiden havde han haft gang i mobiltelefonen ni gange - og selv om det ”kun” var en hund, så forstår Anders W. Christensen ikke, at det skal være så svært at få hjælp.
- Det, jeg hæfter mig ved, er, at der ikke er nogen, der kender proceduren. Jeg blev smidt rundt mellem de forskellige instanser, og ingen kunne finde ud af at tage en beslutning, lyder det fra en småfrustreret Anders W. Christensen.
112: Ring til Falck
Første opkald var som nævnt til 112, men her var beskeden, at det havde alarmcentralen ikke noget at gøre med - det var Falck, der skulle hjælpe Ozzy op. Så næste opkald gik til Falck.
- Men ham, jeg snakkede med, gik mere op i at finde ud af, om der var tegnet et abonnement på hunden og at understrege, at hvis ikke der var, så ville det blive på regning, end rent faktisk at hjælpe os, siger Anders W. Christensen.
Falck: ring til 1812
Hvorefter turen gik til Dyrenes Beskyttelse via telefonnummeret 1812, som han fik fra Falck - men heller ikke dér var der megen hjælp at hente.
- Hun sad vist alene på Dyreneas Beskyttelses vagtcentral, og havde dårligt tid. Men hun vidste ikke rigtigt, hvad de skulle gøre, for det plejede mere at være noget med katte, der skulle reddes ned fra træer, de fik ind, siger Anders W. Christensen.
På det tidspunkt begyndte frustrationerne at vokse i takt med, at Ozzy blev mere og mere træt nede på plateauet.
- Kenneth (hundens ejer, red.) havde forsøgt at komme ned til Ozzy, og han var også gået ned på stranden længere oppe ad kysten for at prøve at komme op til ham nede fra. Men det kunne heller ikke lade sig gøre på grund af bølgerne, siger Anders W. Christensen.
- I sidste ende var det trods alt også kun en hund - der var ingen grund til selv at sætte livet på spil, når der findes folk, der er uddannet til den slags, og som også har udstyret til det, tilføjer Anders W. Christensen.
Tilbage til Falck
Først på det tidspunkt begyndte det at lysne, idet Anders W. Christensen kom igennem til Falcks alarmcentral i Nordjylland.
- De var faktisk de eneste, der var behjælpelige. Derfra sagde de med det samme, at ”det er os, der skal køre”, men at de ikke kunne tage beslutningen selv.
- Fordi de skulle bruge noget klitredningsudstyr til at kravle ned til hunden, så skulle ordren om, at de skulle rykke ud, komme fra 112s alarmcentral, siger Anders W. Christensen.
Endnu et par opkald
Det krævede dog endnu et par opkald til 112 og Dyrenes Beskyttelse, før der blev ringet op fra Falck i Hjørring med besked om, at nu var hjælpen på vej.
- På 112 var han nærmest lidt opgivende og sagde ”hør nu her, vi er her for at redde mennesker, ikke dyr”, fortæller Anders W. Christensen, der dog til sidst kunne tage imod et hold reddere fra Hjørring.
- Da de kom ud til os, var de søde og spøgte med, om Ozzy havde været ude og jagte en fugl ud over skrænten - og det tog jo ikke mange minutter at få ham op, da redderen havde fået sin sele på og var blevet spændt fast i et tov, siger Anders W. Christensen.
Ville bare have noget hjælp
Han understreger, at hans frustrationer ikke er rettet mod nogen af de medarbejdere, han har snakket med undervejs - mere på, at der åbenbart mangler en procedure for den slags.
- Det kan ikke passe, at det skal tage en time og ni telefonopkald, før der sker noget. Så svært burde det ikke være at træffe en beslutning om, hvad der skal ske.
- Fra vores side var det aldrig et spørgsmål om penge - havde vi skulle betale, så havde vi gjort det. Vi ville sådan set bare gerne have noget hjælp, siger Anders W. Christensen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.