Nørregade på julepause

Arbejdet i Nørregade genoptages 9. januar.  Foto: Martin Damgård

Arbejdet i Nørregade genoptages 9. januar. Foto: Martin Damgård

Julefreden har endelig sænket sig over Nørregade, men arbejdet fortsætter efter nytår.

Den store omgang, hvor ledninger til kloak, vand, varme og gas skulle udskiftes, er afsluttet.

Ledninger til el og kommunikation er færdiglagt på to tredjedele af gaden. Der er lagt asfalt på samme strækning, mens der på den sidste tredjedel - fra torvet ved Friis og frem til Sankt Hans Gade - er lagt midlertidig asfalt ud, indtil arbejdet tages op igen 9. januar.

Herefter skal der ny belægning oven på.

Den tidligere belægning på gaden havde taget store skader af varekørsel, hvorfor det nu er nødvendigt at udskifte den. Oprindeligt skulle det ikke have fundet sted nu, men på grund af det andet arbejde, har man valgt at fremrykke projektet med den nye belægning. Dermed er der udsigt til flere gener i Nørregade.

Det store gravearbejde i Nørregade i efteråret har været hårdt nok for butikkerne. ’

Derfor jubler de ikke ved udsigten til, at også første halvår af 2017 bliver præget af vejarbejde.

Der er dog ifølge projektkoordinator Brian Aagaard to grunde til, at det giver mening at lave belægningsarbejdet i forlængelse af ledningsarbejdet.

- Samlet set giver det færre gener, når man laver arbejderne i forlængelse af hinanden. Vi kan lave arbejderne hurtigere, end hvis vi lavede dem separat. Desuden er der også en økonomisk gevinst for kommunen, da belægningerne kun skal brækkes op og lukkes én gang, siger han

Den nye belægning bliver efter aftale med grundejerforeninger og forretningsdrivende af granit. Og den skulle gerne kunne holde til den tunge kørsel.

Charmekluden på

Efter det ikke lykkedes at gøre mere for Nørregade, mens gravearbejdet stod på, er planerne i stedet at "skrue op for charmen" nu, mens der er ro og julestemning.

Således bliver hver indgang inden længe markeret med midlertidige portaler, indtil disse erstattes af permanente. De endelig bliver i form af planter med hvide lamper under. Derudover bliver asfalten malet med blandt andet snefnug, og der kommer mere belysning på træerne på torvene. Desuden er nogle af elboksene op langs gaden blevet dekoreret med små kunstværker.

Parterne bag tiltagene - BusinessAalborg, kommunens Plan & Udvikling og Aalborg Bibliotekerne - har inviteret forretningerne i Nørregade til at deltage.

Den investering, som BusinessAalborg lægger i Nørregade handler ikke kun om fysiske forbedringer, fortæller konsulent hos BusinessAalborg Kira Skott Andersen, der er sat på "projekt Nørregade".

Der arbejdes også på, hvordan butikkerne i gaden bliver bedre til at tale sammen og arbejde sammen for gadens identitet.

- Da jeg tog fat i gaden, var det cirka 35 små enheder, som ikke havde meget med hinanden at gøre - groft sagt. Nogle ting fra gammel tid skulle fejes væk for at man kunne stå sammen og løfte i flok. Indtil videre har det ført til, at Nørregade har fire månedlige morgensamlinger, hvor de, der har tid og lyst, mødes til morgenmad og taler om løst og fast og om, hvilke tiltag man kan sætte i gang, siger Kira Skott Andersen.

En af de butikker, der er begyndt at tage del i det fællesskab, er Glaspusteriet.

- Jeg synes, at vi er begyndt at arbejde sammen. Vi er i hvert fald en 10-15 butikker, der mødes og taler om, hvad vi kan gøre. Vi henviser til hinanden og udstiller hos hinanden. Jeg tror, det kan blive rigtig godt fremover, siger Lene Højlund, medindehaver af Glaspusteriet.

Samme optimisme har Flemming Thingbak. Han er direktør i Aalborg City, som også repræsenterer nogle af butikkerne i Nørregade.

2. juni 2017 bliver en skelsættende dato, mener han. Her skal Nørregade nemlig være endeligt færdigrenoveret og pænere end nogensinde før.

- Det vil vi lave en stor historie og stor markedsføring på, også for at bakke op om de butikker, der har været igennem en hård tid, og som måske kan hente noget af det tabte ind, siger Flemming Thingbak.

- Jeg er helt sikker på, at Nørregade går en meget lys fremtid i møde, både fordi det nu - endelig - bliver færdigrenoveret og flot dernede, og så fordi, Magasin kommer i 2018 og får indgang fra Nørregade. Det bliver også et kæmpe aktiv for gaden. Det kan være en ringe trøst - men der er altså lys for enden af tunnellen.

Flemming Thingbak understreger, at Cityforeningen har fået sikkerhed for, at Nørregade vil stå funklende klar, når de 2. juni er day&night i Aalborg.

- Så er der virkelig lagt op til den grand opening, som Nørregade fortjener, siger Flemming Thingbak, der understreger, at Nørregade er utrolig vigtig som en aktiv gågade med fine unikabutikker.

- Dem finder man nemlig ikke hvor som helst, siger citydirektøren.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.