Noget for enhver smag

Tapas & Vincafé Pingvin har et stort publikum

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Café pingvin i Brandstrupsgade åbnede i 2006.

Tapas & Vincafé Pingvin, Aalborg Tre gafler At Pingvin er et eftertragtet spisested, må vi sande allerede, da vi bestiller bord nogle dage før den ønskede aften: Denne hverdag – ganske vist lige op til en af sæsonens mange hellige – står reservationerne i kø, og vi kan kun lige akkurat klemmes ind i to timer tidligt på aftenen. Der er da også fuldt hus, da vi ankommer og hurtigt bliver vist til rette ved et lille bord, hvor naboerne er næsten kropsnært inden for høre- og rækkevidde. Det er ikke her, man skal indtage sin middag, hvis man ønsker at håndhæve privatliv: Intimiteten skal i så fald deles med distraherende mange. Men det generer tilsyneladende ikke de mange stamkunder eller de par snese gæster, der går forgæves denne aften. Cafeen, som drives af d’herrer Steen Boel og Steen Attermann, er indrettet i den tidstypiske minimalistiske stil uden dikkedarer. På bordene er hvide stofduge dækket af papirduge, hvor man kan skrive sine bestillinger, efterhånden som man lader sig friste af spisekortet. 30 forskellige tapas, hvoraf seks-syv stykker skiftes ud jævnligt for at holde trit med sæsonens råvarer, samt traditionelle caferetter som nachos og burgere byder sig til. Tapas – den spanske variant af de småretter, som landene omkring Middelhavet ynder at servere under navne som antipasto, meze eller hors d’oeuvre – kan bestå af stort set alt, hvad spisekammer og køleskab indeholder: Kun fantasi og pengepung sætter grænser. Mange prisklasser På Pingvin præsenterer spisekortet noget for enhver smag: fugl, fisk, gris, okse og vegetarisk. Vi bestiller en af de seks menuer, som prismæssigt ligger mellem 138 kr. for den billigste (fire valgfri tapas) og luksusudgaven (seks tapas, champagne og valgfri vin) til 528 kr. Vores Tapas DeLuxe for to koster 378 kr. pr. pers. og inkluderer seks tapas og et glas cava til hver, en flaske husets vin, desserttapas og kaffe/te. Trods hektisk travlhed kommer cavaen – spansk mousserende vin – samt en flaske koldt vand hurtigt på bordet sammen med brød og en lille kande koldpresset olivenolie til ”dyppelse”. Cavaen – en Navaran Brut Reserva – er både liflig og tør, og brødet er af den lækre hjemmebagte slags med sprød skorpe og sej krumme, som denne anmelder foretrækker det. Snart dukker tjeneren op med to store tallerkner, hvor vore tapas omkranser lidt blandet salat, agurk, peber og tomat. Vi har valgt 12 forskellige småretter, så vi når vidt omkring i repertoiret, men af hensyn til læserne nøjes vi med at nævne enkelte for deres gode eller knap så heldige træk. Lækkerier På plussiden tæller medspiserens ristede chorizo pølse med polenta og rødvinsglace. Den kødfulde chorizo er helt mørk: Den er ristet af på panden og har simret længe i rødvin, som er kogt ned til det geleagtige, og resultatet er ualmindeligt velsmagende og pikant. Også suppen – en karrysuppe med kylling, ingefær, citrongræs og korianderolie – får medspiseren til at sukke frydefuldt. Den er behageligt smagsmættet og fyldig – i øvrigt eneste varme indslag på medspiserens tallerken. Jeg nyder nogle skiver af røget andebryst lejret på en bund af coleslaw. Andebrystet er saftigt og mørt, og det lidt fede tilbehør står fint til. Også de tre små stykker oste – brie samt danske pendanter til spansk manchego og schweizisk emmentaler – er tilpas modne og vellagrede, og tilbehøret i form af syltede valnødder giver et ekstra lille pift. Blandede indtryk Knap så heldigt er kokken sluppet fra min risotto med svampe. Selve risottoen er en rigeligt klæg og fed affære, som den enlige svamp i bunden ikke formår at rette op på. Også rejerne i romesco (en krydret mayonnaise med mandler, hvidløg og peberfrugt) smager, som kom de lige fra en dunk med saltlage og er ikke noget særligt spændende bekendtskab. Og romescoen minder lidt om den velkendte thousand island dressing, som sandt for dyden heller ikke tilfører mad noget godt. Husets rødvin er den spanske La Mancha 2005 lavet 100 pct. på tempranillo druen og fadlagret i tre måneder. Den er en værdig repræsentant for det omfattende og stærkt tillokkende vinkort, som Pingvin byder på: Vinen er kraftig og fed med fine bær- og frugttoner – en dejlig vin, som matcher variationen af tapas. Vores venlige tjener spørger betænksomt, om vi ønsker at vente lidt inden desserten, hvilket er en glimrende idé efter de mættende småretter. Det bliver dog til en lang omgang ”slåen mave”, og vi må selv gøre opmærksom på, at vi er klar til desserttapas. Der er fire af slagsen: brombærmousse på skiver af stjernefrugt, appelsinsorbet “med noget grønt”, som tjeneren siger (vi artsbestemmer det som citronmelisse), en lille skål med et par jordbær i appelsinjuice tilsat den italienske Galliano-likør og vanilje samt endelig brownie med nougat toppet med hvid chokolade. Vi bestiller et glas grappa til, nærmere bestemt stjernen blandt de hele 12 typer, som Pingvin kan diske op med: en Jacopo Poli Grappa di Sassicaia til 75 kr. Grappa er som bekendt lavet på druerester, og denne har en lang destillationstid og er lagret mindst fire år. Med sin fyldige, runde og lange eftersmag er den et godt alternativ til cognac og glimrende til desserten. Her udmærker især den delikate og luftige appelsinsorbet sig, brombærmoussen slår fint følgeskab, mens hverken brownie eller jordbær gør det store væsen af sig. Den samlede regning lyder på 906 kr., en ganske rimelig pris for aftenens kulinariske udskejelser, som gør sig fortjent til tre gafler. Café Pingvin Brandstrupsgade 11, 9000 Aalborg Tlf. 98 11 11 66 Åbningstider: Man-lør 12-23 cafepingvin.dk