Nokia er røget ned fra popularitetens top

En gang ville alle have Nokia-telefoner. Men koncernen sov i timen, da smartphonen kom på markedet.

Nokia er røget ned fra popularitetens top

En gang var det Nokia, de smarte, de hippe og de hurtige tog op af lommen, når mobiltelefonen ringede.

Men den tid er for længst forbi. Amerikanske Apple har med iPhone og sydkoreanske Samsung med Android for længst givet Nokia og deres smartphone Lumia baghjul.

- Det, der skete med Nokia, var - populært sagt - at der kom en mand i turtleneck og runde briller ned fra bjerget med den hellige telefon, siger Nikolaj Sonne, gadgetekspert og vært på DR-programmet "So ein ding".

Det er Apple, iPhone og Steve Jobs, tv-værten hentyder til. Og historien har vist, at Nokias chefer fejlbedømte situationen:

- For hos Nokia sagde de - "Nej, det der - det er lige meget". Og de har simpelthen snorksovet, mener Nikolaj Sonne.

For Nokia har lavet rigtig mange gode telefoner:

- De wauuede hele verden med N95, der havde kamera, GPS, musikafspiller - den kunne alt. Problemet var, at de blev ved med at læsse funktioner ind i deres telefoner uden at kigge på brugerfladen. De blev for svære at bruge, mener Nikolaj Sonne.

Og tallene taler deres tydelige sprog. Samsung solgte i første kvartal 2012 90 millioner mobiltelefoner, hvoraf de 44 millioner var såkaldte smartphones. Nokia solgte 83 millioner mobiltelefoner, hvoraf 12 millioner var smartphones.

Samsungs salg af smartphones giver en markedsandel her på knap 31 procent. Apple solgte 35 millioner smartphones svarende til en markedsandel på 24 procent.

Nokia, der torsdag annoncerede, at de skal fyre 10.000 globalt, forsøger at komme tilbage som kundernes foretrukne - men uden held:

- I februar præsenterede de en telefon med et helt fantastisk kamera, men med et styresystem, der i praksis var dødt. Og der er altså ingen, der vil købe en telefon, hvor man ikke kan downloade apps, påpeger Nikolaj Sonne.

/ritzau/