Nordea deltog i aktiefinte

Nordea hjalp kunder med at undgå udbytteskat på aktier, skriver Børsen

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

DANMARK:Den skandinaviske bank Nordea, der i de seneste år er blevet ramt af flere skandaler, har været aktiv med en omstridt finte, der går ud på at hjælpe kunder til ikke at betale udbytteskat.

Det skriver Børsen, der har fået indblik i en række dokumenter fra den amerikanske medievirksomhed Propublica.

- Ud fra de oplysninger fremgår det helt tydeligt, at der ikke kan være betalt skat nogen steder. Det vil sige, at nogle banker i et samarbejde laver nogle fuldstændig skattedrevne handler. Det er forhåbentlig ulovligt. Måske er det lovligt. Men det er i hvert fald stærkt umoralsk, siger politisk chef i organisationen Oxfam Ibis, Lars Koch, til Børsen.

Grundlæggende går skattefinten ud på, at ejeren af en aktie, der skal betale skat af det årlige aktieudbytte, låner aktien ud til en anden, der kan slippe billigere. Det gør aktionæren kun lige på det tidspunkt, hvor udbyttet betales.

De penge, der bliver sparet ved at undgå udbytteskat, bliver så delt i porten.

Nordea afviser skattemotiv

Ifølge Børsen skulle Nordea i 2013 have udlånt en portefølje af aktier på 2,5 milliarder kroner hen over udbyttedatoen via banken Citi.

Hos Nordea selv afviser man at have deltaget i den slags handler.

- Vi er meget opmærksomme på, at der en problemstilling omkring udbyttearbitrage. Det har vi altid sikret os mod på danske og svenske aktier, så dem, der låner aktier af os, ikke har et skattemotiv, siger Christian Hyldahl, chef for kapitalforvaltning i Nordea, til Børsen.

Samtidig fortæller Nordea, at bankens partner, investeringsbanken J.P. Morgan, ikke kan genkende Børsens oplysninger om handler.

/ritzau/FINANS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.